Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden, hoe doe je dat toch?

Heb je al wel eens van de term houtworm gehoord? Wist je dan ook dat dit niet één specifiek dier is? Het is namelijk juist een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten kevers. Deze dieren zorgen voor veel problemen, al doen de volwassen kevers dit niet echt. Houtworm bestaat namelijk juist uit de larven van de kevertjes. Deze larven maken gaten in het hout, bijvoorbeeld in het constructie van het dak van je woning of in je eettafel. Dit hout eten ze vervolgens op. Je kunt dan ook aan gaatjes in houten constructies zien dat je last hebt van houtworm. Als dit het geval is dan is het zeker verstandig om bestrijding houtworm uit te gaan voeren. Zelf houtworm bestrijden is hierbij een optie, maar je kunt er ook voor kiezen om een specialist in te schakelen. Door dit te doen zul je ervoor zorgen dat je zonder twijfel geen last meer hebt van de keverlarven. Wil je toch houtworm zelf bestrijden? Dit artikel zal je dan helpen door tips en adviezen te geven. 

 

Is houtworm zelf bestrijden een eenvoudig klusje?

Nee, dat is het zeker niet. Houtworm bestrijden is namelijk lang niet altijd even eenvoudig. De larven van de kevertjes kunnen helaas nogal hardnekkig zijn. Desondanks is het wel van belang om ze te bestrijden, wat vooral komt doordat houtworm je hout zal beschadigen. Op den duur kan dit echt voor je hele woning schadelijk zijn. Er zijn desondanks gelukkig een aantal verschillende manieren die je in kunt zetten om houtworm behandelen en bestrijden op een effectieve wijze zelf uit te kunnen voeren. Zo is houtworm bestrijden met petroleum bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar er zijn nog meer opties op dit gebied. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Op het eerste gezicht lijkt het overigens onmogelijk om houtworm te bestrijden, maar gelukkig zal dit niet het geval zijn. Ook jij kunt zeker van deze vervelende diertjes af komen!

 

Hoe komt houtworm überhaupt in het hout terecht? 

Houtworm is dus de verzamelnaam voor de larven van allerlei verschillende soorten kevers. Hierbij kun je onder andere denken aan de larven van de boktor, de grote houtwormkever en de gewone houtwormkever. De vrouwelijke kever zal de eitjes in het hout leggen. Vervolgens zullen de larven natuurlijk uit deze eitjes komen. Het is voor deze jonge kevers dan van belang om groter en sterker te worden, wat ze zullen doen door zich te voeden met het hout waar ze in geboren zijn. Hiervoor moeten ze wel hout uit de constructie halen. Hierom eten ze zich een weg door het hout heen, wat dus in principe leidt tot gangetjes in het materiaal. Dit zorgt ervoor dat de constructie of het meubel dat van hout gemaakt is alsmaar zwakker wordt door de etende houtwormen. 

 

Hoe komt het hout met houtwormen in huis?

Over het algemeen zul je zien dat houtworm meestal al in het hout van oudere huizen zit. Dit heeft te maken met het feit dat het hout in dergelijke woningen vaak onbehandeld is. Hierdoor hebben zowel de kevers als de larven vrij baan, wat niet het geval is als het hout wel behandeld is. Hier houden deze diertjes namelijk niet echt van. Daarnaast kan de houtworm ook in een antiek meubel zitten dat je hebt gekocht bij een tweedehandswinkel bijvoorbeeld. Als je van plan bent om een oudere woningen of een tweedehandsmeubel aan te schaffen dan is het dus echt belangrijk om te onderzoeken of hierin sprake is van houtworm. Is dit wel het geval? Het valt dan niet echt aan te raden om het huis of meubel alsnog te kopen.

 

Hoe kun je houtworm herkennen?

Het is dus van belang om uit te zoeken of er in het oude huis of meubel dat jij op oog hebt houtworm zit. Om dit te kunnen doen moet je natuurlijk wel weten waar je deze diertjes aan kunt herkennen. Je moet dus eigenlijk de symptomen van de houtworm weten. Hierbij is het met name belangrijk op te letten aan de gaatjes in het hout. Deze gaatjes ontstaan als de larven van de kevers op zoek zijn naar eten. Ze graven dan gangetjes in het materiaal om hout te kunnen eten. Ook zullen deze openingen ontstaan als de larve volwassen geworden is. Het is dan dus een volwassen kever en dit beestje wil naar buiten. Het boort daarom door het hout een weg naar buiten, wat ze doen omdat ze willen gaan paren met een andere kever. Je moet daarom zeker houten objecten controleren op de aanwezigheid van houtworm. Zie je de gaatjes? Je kunt er dan dus direct iets tegen doen.

 

Hoe kun je een actieve houtworm herkennen?

Als er in een houten meubel of constructie gaatjes zitten dan weet je dus dat je last hebt van houtwormen. Toch kan dit probleem inmiddels al opgelost zijn. Dit is dus het geval als de larve een kever geworden is en uitgevlogen is om te gaan paren. Er zal dan niet meer sprake zijn van een actieve houtworm. Weet je niet zo goed of de gaatjes in het houten object nieuw of oud zijn? Hier kun je gelukkig achter komen! Het is namelijk mogelijk om een actieve houtworm te herkennen door een paar velletjes papier onder en naast het voorwerp te leggen. Laat dit een tijdje liggen zonder het aan te raken. Kijk er bijvoorbeeld na een weekje eens naar. Zie je dan wat zaagsel liggen op het papier? Dit is een teken van een actieve houtworm. Als een houtworm aan het uiteinde van het hout is dan zal er namelijk wat zaagsel naar buiten vallen, wat dus terecht is gekomen op het velletje papier. Als je zaagsel ziet liggen dan is het dan ook zeker zaak om direct aan de slag te gaan met het bestrijden van de actieve houtworm. Hoe je dit doet zul je kunnen leren met behulp van dit artikel, er zullen namelijk meerdere manieren genoemd worden om houtwormen te bestrijden. Probeer deze opties zelf en als het behandelen van het probleem zo niet opgelost wordt dan kun je altijd nog een professionele ongediertebestrijder inschakelen voor het bestrijden van de houtworm in je houten meubels of constructies. 

 

Is houtworm bestrijden met petroleum een goed idee?

Er zijn dus allerlei verschillende manieren om houtworm zelf bestrijden uit te kunnen voeren. Zo is houtworm bestrijden met petroleum een optie die heel vaak genoemd wordt op diverse websites, terwijl best veel mensen hier ook daadwerkelijk gebruik van maken. Je moet petroleum hierbij zien als een alternatieve bestrijdingsmiddel tegen de larven van de kevertjes. Je hoeft overigens niet beslist gebruik te maken van petroleum, je kunt namelijk ook kiezen voor benzine bij bestrijding houtworm. Je moet de benzine of petroleum op het hout smeren. Dit moet ervoor zorgen dat de houtworm niet meer in het hout kan komen. 

 

Kun je beter kiezen voor zelf houtworm bestrijden met alcohol of azijn?

Gespecialiseerde ongediertebestrijders kiezen er vaak voor om het hout te injecteren met een chemisch middel. Deze methode wordt echt heel veel gebruikt bij het bestrijden van een houtworm. Toch kun je dit ook prima zelf een keer proberen. Een chemisch middel zul jij naar alle waarschijnlijkheid niet in huis hebben, maar je kunt er daarentegen wel voor kiezen om zeer sterke alcohol te mengen met een beetje azijn. Vervolgens vul je dit in een spijt en injecteer je het in de gaten die de houtworm geboord heeft in het hout. Dit zal ervoor zorgen dat de diertjes op afstand blijven, maar het is niet echt een manier om de houtwormen in het hout te bestrijden. Deze methode is namelijk juist meer een preventieve behandeling. 

 

Is houtworm bestrijden met eikels een geschikte optie?

Zowel petroleum als benzine ruikt natuurlijk behoorlijk, terwijl het ook niet bepaald biologisch is. Ben jij iemand die biologisch wel hoog in het vaandel heeft staan? Je kunt dan gebruik maken van eikels, wat dus wel een biologische methode is om zelf houtworm te bestrijden. Je doet dit door eerst een paar eikels aan te schaffen, al kun je natuurlijk ook goed in het bos zoeken hiernaar. Vervolgens plaats je de eikels in de buurt van de houten meubels of constructies waarin de houtwormen zich ophouden. Met de geur van de eikels lok je vervolgens de larven uit het hout, ze zullen dan juist de eikels ingaan. Nadat dit gelukt is kun je de eikels naar buiten gooien. Zo kun je dus eigenlijk alleen maar de houtwormen vangen, je bestrijdt ze niet echt.

 

En houtwormen bestrijden met een föhn dan?

Het is goed om te weten dat houtwormen niet echt fans zijn van warmte, hier houden ze totaal niet van. Ze zullen hierdoor dan ook snel het loodje leggen. Door gebruik te maken van een föhn kun je gericht te werk gaan. Hierbij is het wel van belang dat de föhn lucht moet kunnen blazen dat warmer dan 60 graden Celsius is, wat niet al deze apparaten kunnen doen. Weet je ondertussen zeker dat jouw föhn wel in staat is om dit te doen? Richt het dan op de zichtbare gaatjes die gecreëerd zijn door de houtworm. Dit zorgt ervoor dat de gangetjes in het voorwerp van hout verhit worden. Hierdoor zul je de actieve houtworm bestrijden. Dit is een goede methode, maar het heeft als nadeel dat het veel tijd kost. Je zult dus wel wat geduld moeten hebben om op deze manier met warmte de houtwormen te behandelen. 

 

Kun je houtworm behandelen door substanties te mengen?

Daarnaast is het ook nog mogelijk om gebruik te maken van een methode waarbij je een paar verschillende substanties mengt met elkaar. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om meubelwas te mengen met terpentine, dit is één van de vele combinaties die geadviseerd wordt op het internet. Nadat je deze twee substanties met elkaar hebt gemengd kun je het met een kwast smeren op de houten voorwerpen die aangetast zijn door de houtwormen. Door dit te doen zou je de diertjes moeten kunnen bestrijden. Deze optie heeft daarentegen wel wat nadelen, het is namelijk niet bepaald een reukloze en vetvrije methode. 

 

Houtworm zelf bestrijden met een spray, kan dat ook?

Je zou er bovendien voor kunnen kiezen om een speciaal middel aan te schaffen waarmee je de houtworm in het hout kunt bestrijden. Dit is namelijk mogelijk met een spray, wat je bijvoorbeeld via een webshop op het internet of in een fysieke winkel aan kunt schaffen. Er zijn diverse producenten en merken die ondertussen zo’n spray tegen houtwormen gecreëerd hebben en op de markt hebben gebracht. Voordat je dit specifieke middel gaat gebruiken is het natuurlijk wel van belang dat je de gebruiksaanwijzing goed doorleest. De kans is groot dat hierin staat je dat een paar verflagen of laklagen moet verwijderen van het hout voordat je echt aan de slag kunt gaan. Vervolgens moet je het oppervlak ook vrijmaken van stof en vuil. Spuit de spray daarna op het hout en laat het twee dagen drogen. Als het goed is zul je zo de houtworm bestrijden, al zal dit alleen echt goed werken als het gif tot in de kern van het hout komt. Dit is helaas niet altijd het geval.

 

Wat is het beste middeltje tegen houtworm?

Inmiddels zijn er meerdere manieren gebruikt die je in kunt zetten voor het bestrijden van de houtworm. Mogelijk vind je het lastig om een keuze te maken tussen deze methoden. Dat is best begrijpelijk. In principe moet je kiezen voor het beste middel tegen houtworm. Dit is een middel dat sterk genoeg is om diep in het hout alle larven af te kunnen slachten. Dit klinkt nogal bot, maar dit zal wel nodig zijn als je echt van de houtwormen af wilt komen. Helaas zal het niet eenvoudig zijn om dit wondermiddel aan te schaffen. Dit zijn namelijk professionele producten, die over het algemeen alleen voorbehouden zijn voor de experts, oftewel de professionele ongediertebestrijders. Hier kun jij zelf dus geen gebruik van maken, wat logisch is. Dit zijn echt zeer sterke middelen, als je hiermee gaat werken dan brengt dit natuurlijk flink wat risico’s met zich mee. 

 

Moet ik dan gewoon een professionele houtwormbestrijder inhuren?

De bestrijding van de houtworm kun je dus zelf proberen met behulp van de methoden die eerder genoemd zijn in dit artikel. Toch zullen helaas niet alle manieren even goed werken. Als je echt van je houtwormenplaag af wilt komen dan zul je over het algemeen toch wel degelijk een professioneel middel nodig hebben. Dit is echt in staat om het kern van het hout te bereiken en hier de keverlarven te vermoorden. Zelf kun je hier niet gebruik van maken, dus het kan daarom in sommige gevallen zeker slim zijn om een professionele houtwormbestrijder in te huren. 

 

Wat doet een professionele houtwormbestrijder precies?

Het kan dus slim zijn om een professionele houtwormbestrijder in te schakelen als je van je houtwormplaag af wilt komen. Deze specialist zal altijd over het juiste middel voor het bestrijden van houtwormen beschikken. Daarnaast kan zo’n expert ook nog eens een specifiek stappenplan opstellen. Met behulp van dit plan kun je ervoor zorgen dat je nooit weer last zult hebben van de keverlarven en kun je het slepend houtwormprobleem dus echt voorgoed oplossen. Mogelijk denk je dat het probleem niet slepend is, maar stiekem kan houtworm al jarenlang ongemerkt in het hout leven zonder dat je dit merkt. Als je het uiteindelijk merkt kan het diertje ondertussen al veel schade aangericht hebben, maar door een professionele ongediertebestrijder in te huren zul je dit niet meer ervaren.

 

Is het ook mogelijk om houtworm te voorkomen?

Inmiddels weet je dus dat het een goed idee is om eerst ervoor te kiezen om houtworm zelf te bestrijden. Als dit niet helemaal naar behoren werkt dan kun je er vervolgens voor kiezen om toch een professionele houtwormbestrijder in te schakelen. Door dit te doen zul je zeker weten dat je het probleem met dit type ongedierte in je huis op kunt lossen. Toch wil je liever niet dat het nodig is om een expert in te huren voor het bestrijden van de houtwormen die van je houten meubels of constructies hun huis hebben gemaakt. Het liefst wil je dit probleem algeheel voorkomen. Dit doe je natuurlijk door de diertjes zoveel mogelijk buiten de deur te houden, wat helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. De onderstaande tips zullen je dan ook helpen bij het voorkomen van houtworm in je woning.

Inspecteer al het hout in je huis goed

Ben je van plan om op korte termijn een oude woning aan te schaffen? Het is dan zeker van belang om je nieuwe huis, die al lang geleden gebouwd is, goed te inspecteren op houtworm. Deze tip werd eerder in dit artikel ook al even genoemd. Gelukkig zal het inspecteren van het hout in het huis niet heel lastig zijn. Je kunt houtworm namelijk eenvoudig herkennen doordat er kleine gaatjes zitten in het houten meubilair of in de constructies die gemaakt zijn van hout. Deze gaatjes zijn namelijk zogeheten vliegopeningen, hieruit zullen de kevers vliegen nadat ze volwassen zijn geworden. Eerst zaten ze immers als larven in het hout. Denk je gaatjes te zien en vertrouw je het zaakje niet helemaal? Het is dan zeker slim om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze specialist kan het huis inspecteren. Hierdoor weet je zeker dat er wel of juist niet houtwormen in je potentiële nieuwe woning zitten. Als de houtwormbestrijder inderdaad dit type ongedierte vindt in het huis dan is het over het algemeen beter om de woning niet te kopen. Ben je er als een blok voor gevallen? Zorg er dan voor dat de bestrijder direct aan de slag kan gaan om het probleem op te lossen.

Behandel het hout preventief tegen houtworm

Eerder in deze blog werd al even genoemd dat houtwormen niet bepaald houden van bewerkt hout. Ze hebben echt een grote voorkeur voor onbewerkt hout. Je kunt daarom ook problemen met houtwormen voorkomen door het hout dat op het moment nog onbewerkt is te gaan bewerken. Dit klinkt heel lastig, maar eigenlijk is dit helemaal niet het geval. Met een laagje verf op het hout kun je er namelijk al voor zorgen dat de houtworm verder gaat zoeken naar een geschikt huisje. Je hoeft overigens niet beslist te kiezen voor verf, ook lak, biets of was zijn echte afknappers voor dit soort ongedierte. Je kunt het hout dus preventief behandelen met behulp van één van deze middelen. Hierdoor kun je er bovendien ook nog eens voor zorgen dat het hout dat eerst nog onbewerkt was er nu beter uitziet of juist beter bestand is tegen allerlei verschillende invloeden. Zo sla je dus eigenlijk twee vliegen in één klap!

Verhit aangetaste delen in de oven

Het werd net al even aangegeven, maar houtwormen kunnen niet zo goed tegen warmte. Ook kan dit dier verder niet tegen hele koude temperaturen. Je kunt er daarom voor kiezen om het aangetaste hout in de winter als het echt heel koud is buiten te zetten. Toch zal dit lang niet altijd mogelijk zijn. Je kunt de aangetaste delen van het hout daarom ook juist verhitten in de oven. Dit zorgt ervoor dat de houtworm dat in het materiaal zit gedood zal worden. Vooraf moet je je wel even laten informeren over het feit of dit überhaupt wel mogelijk is. Niet al het hout kan namelijk zomaar in de oven. 

Ventileer de ruimte zo goed mogelijk

De ventilatie van een kamer is hoe dan ook van belang, maar dit is ook zeker het geval als je wilt voorkomen dat je last krijgt van houtwormen in je woning. Je moet dus ruimtes goed ventileren. Hierdoor zul je ervoor zorgen dat de lucht niet te vochtig wordt, maar ook dat het niet te warm wordt. Door dit te doen zul je voorkomen dat je de ideale omstandigheden creëert in je huis voor de houtworm. Onverwarmde kamers of natte ruimtes waarin het hout op een locatie die zowel koud als vochtig is, zijn namelijk echt funest. Hier houden houtwormen namelijk van, maar dit kun je dus oplossen door goed te ventileren.

Snel weer ongedierte vrij?

favicon VKP plaagdierbestrijding

VKP Plaagdierbestrijding

Met onze specialisten zijn we werkzaam in heel Noord Holland

Snel van je ongedierte af?

VKP Plaagdierbestrijding staat voor u klaar. Met onze dekking voor Noord Holland is er altijd een specialist snel te plekke en lossen we uw probleem binnen 24 uur op.

Contact formulier