Houtworm in meubels

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm in meubels

Houtworm in Meubels

De kans is groot dat je inmiddels al weet dat je liever geen houtworm in je meubels wilt, maar hoe kun je controleren of dit wel het geval is? Dit is heel simpel om te doen gelukkig. Als je allerlei kleine gaatjes in je houten meubilair ziet dan zul je naar alle waarschijnlijkheid houtworm in huis hebben. Toch weet je hierdoor nog niet wat voor type houtworm het is, er zijn namelijk verschillende soorten. In feite is houtworm de paraplunaam voor diverse insectenlarven die in het hout leven, zoals de larven van onder andere de bonte knaagkever en de boktor. De larven van deze kevers eten hout, hierdoor maken ze gangen in de meubels. Dit zorgt ervoor dat ze flinke schade toe kunnen brengen aan het meubilair, wat je natuurlijk liever niet wilt. Houtworm in meubels wil je dus absoluut niet. Hoe je dit kunt voorkomen kun je in deze blog lezen, terwijl de vraag “wat te doen tegen houtworm?” ook beantwoord zal worden.


Hoe herken je of je last hebt van houtworm in kast bijvoorbeeld?

Inmiddels is het dus al wel duidelijk dat je liever geen houtworm in je meubilair wilt. Deze diertjes kunnen namelijk allerlei schade aanbrengen aan het hout van je meubels. Zo kan een houtworm in kast voor veel problemen zorgen, net zoals een houtworm in tafel. Desondanks komt houtworm in meubilair vaker voor dan je misschien denkt op het moment. Alsnog wil je hier zelf geen last van krijgen, vooral omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Het is dan ook niet verstandig om een afwachtende houding aan te nemen wat betreft de houtwormen. Herken je houtworm? Houtworm behandelen meubels moet dan zo snel mogelijk gedaan worden.


Hoe kun je een houtworm in tafel opsporen?

Om te kunnen voorkomen dat de houtwormen veel problemen kunnen veroorzaken is het natuurlijk wel van belang dat je het weet te herkennen. De larven van de kever zul je namelijk over het algemeen zelf niet zien. Hiervoor zijn ze te klein, terwijl ze zich ook snel zullen terugtrekken in het hout. Zie je alsnog een worm van een paar millimeters met een witte kleur liggen in de buurt van een houten meubel? Naar alle waarschijnlijkheid heb je dan te maken met een houtworm. Het zou daarnaast ook kunnen dat je het beestje hoort, wat het geval is als je een zacht geknaag hoort. Je kunt bovendien luisteren naar geklop of getik in het hout, hier staan de keverlarven namelijk om bekend.


Wat is de beste manier om houtwormen in meubels te herkennen?

Alsnog is de kans niet heel groot dat je met de eerder genoemde tips een houtworm zult opsporen. De beste manier om te checken of er larven van een kever in je meubels zitten is toch wel het controleren van het hout. Hierbij moet je letten op kleine gaatjes. Deze openingen worden ook wel uitvliegopeningen genoemd omdat de houtwormen deze gaatjes gebruiken om uit te vliegen als ze eenmaal kever zijn geworden. Meestal zijn de uitvliegopeningen maar 1 tot 2 millimeter groot. Ook al heb je de gaatjes gevonden in de houten meubels, dit betekent niet dat er nog levende houtwormen in aanwezig zijn.


Hoe kun je actieve houtwormen opsporen?

Het is dus van belang om uit te zoeken of je te maken hebt met oude uitvliegopeningen of juist meer recente gaatjes. Hiervoor moet je kijken naar de kleur. Oude gaten hebben namelijk vaak een donkere kleur, terwijl lichtgekleurde uitvliegopeningen juist een symptoom zijn van actieve larven in het meubel. Glashard bewijs is dit nog niet, hiervoor kun je letten op zaagsel. Hiervoor zou je wit papier of een wit laken onder je meubel leggen. Ligt er na twee weken nog geen zaagsel hierop? De kans is dan klein dat er nog actieve houtwormen in het hout zitten. Je kunt daarnaast ook een actieve houtworm in meubels opsporen door de uitvliegopeningen af te plakken met papier. Als er nog een larve in het hout zit dan zal dit beestje ook door het papier heen eten.


In welk hout komen houtwormen vaak voor? 

Als je meubilair hebt gekocht van Europees hout dat nog onbehandeld is dan loopt je zeker risico op aantasting door houtworm. Dit geldt voor kasten en tafels, maar ook voor stoelen, vloeren en alle andere meubels die gemaakt zijn van hetzelfde soort hout. Houtwormen houden vooral van droog loofhout en droog dennenhout, maar relatief vers hout dat nog een beetje vochtig is hebben ze ook zeker graag op het menu staan. Dit type hout is hoe dan ook aantrekkelijk voor insecten die hout aantasten, wat al helemaal het geval is voor de Europese houtsoorten. Dit is namelijk vrij kwetsbaar, bij exotische houtsoorten is dit over het algemeen minder het geval. Vooral onbehandeld hout wordt dus gewaardeerd door de larven van de kevers.


Waarom kiezen houtwormen alleen voor onbehandeld hout?

Normaal gesproken zal de houtworm dus alleen maar kiezen voor hout dat onbehandeld is. Over het algemeen komt dit puur doordat ze bij behandeld hout niet een weg naar binnen weten te vinden. Toch kan dit soms nog wel het geval zijn, ook als het hout beschilderd is. De verf is namelijk niet insectenwerend. De kleine larven kunnen dus alsnog wel een kiertje vinden waardoor je ze alsnog van het houten meubel hun huis kunnen maken.


Zitten houtwormen alleen maar in oude meubels?

Veel mensen denken dat houtwormen alleen maar in oude meubels zitten, maar dat is helemaal niet het geval. Ook een nieuw meubel kan bewoond worden door de larven. Hier moet je dus goed op letten, wat al helemaal het geval is als je een meubel koopt bij een tweedehandswinkel. Controleer dit op gaatjes voordat je het aanschaft, want zo kun je voorkomen dat je problemen in huis haalt. Daarnaast moet je niet vergeten dat de houtworm zich kan verspreiden. Houtworm in meubels kan dus niet je enige probleem zijn, het zou ook maar zo kunnen dat ze ook in andere constructies van hout in je huis zitten.

Meubel aangevreten door houtworm


Hoe kun je houtworm in meubels bestrijden?

Heb je herkend dat er een houtworm in je meubel zit? Houtworm behandelen meubels zal dan zeker nodig zijn. Er zijn een paar effectieve bestrijdingstechnieken die je kunt gebruiken om dit probleem op te lossen. Welke methode het meest geschikt is hangt af van het meubel waar de houtworm in zit, maar ook de vorm van de aantasting heeft hier invloed op. De kans is groot dat één van de onderstaande technieken het meest geschikt is.

  • Heteluchtmethode
    Zo kun je kiezen voor de heteluchtmethode, wat je het beste kunt laten doen door een ongediertebestrijder. Deze expert zal een ruimte helemaal afdekken bij deze techniek. Vervolgens wordt het opgewarmd tot een temperatuur waar de houtwormen niet tegen kunnen. Je inboedel zal daarentegen wel bestand zijn tegen deze warmte. Deze methode kun je in sommige gevallen ook zelf toepassen, bijvoorbeeld bij kleine meubels of voorwerpen van hout. Je moet een temperatuur van minimaal 60 graden komen, wat 20 minuten lang gebruikt moet worden. Zo kun je alle houtwormen verdelgen.
  • Bevriezing
    Houtwormen kunnen dus niet echt goed tegen hoge temperaturen, maar ze zullen ook bij te lage temperaturen het loodje leggen. Deze techniek kan dan ook zeer geschikt zijn als de houtworm in een klein meubelstuk zit. Je kunt dit object dan invriezen om op deze manier de larven te vermoorden. Je moet hierbij het meubel minstens een week in de vriezer leggen. In de winter kun je het ook buiten zetten, maar dit is niet verstandig. Bij vorst kan de luchtvochtigheid namelijk dalen in de buitenlucht, wat schadelijk kan zijn voor je meubel.
  • Oppervlaktebehandeling
    Toch worden deze twee methoden niet het meest gebruikt bij het bestrijden van houtworm in meubels. Meestal wordt namelijk gekozen voor een oppervlaktebehandeling, waarbij een professionele ongediertebestrijder gebruik maakt van een speciale bestrijdingsvloeistof. Ook zijn er een paar middelen die je zelf kunt gebruiken om een oppervlaktebehandeling uit te voeren, maar dit wordt afgeraden. De middelen zijn namelijk zeer giftig en daardoor gevaarlijk om zelf mee te werken. Bovendien kun je delen missen, waardoor het probleem dus nog steeds niet opgelost is. Het is dus beter om een ervaren expert op het gebied van ongediertebestrijding in te schakelen als je gebruik wilt maken van een oppervlaktebehandeling als je af wilt komen van je houtwormplaag. Hiervoor moet je wel het huis uit, maar gelukkig zal dit over het algemeen niet heel lang duren.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Amsterdam
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
SG
SG
Amsterdam
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Amsterdam
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
KP Retail
KP Retail
Amsterdam
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next