Houtworm bestrijden in je houten meubel

Houtworm herkennen

Inhoudsopgave

Houtworm herkennen – Hoe doe je dat?

Het bestrijden van een houtworm kan dus best moeilijk zijn. Dit is vooral het geval doordat de manier van bestrijden echt effectief moet zijn. Je wilt immers wel zeker zijn dat het dier het niet overleeft. Als het dit wel doet dan zou de houtworm de constructie nog verder aantasten. Daarnaast zou het dier zich ook nog kunnen verplaatsen naar een andere constructie. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zo zou het zomaar kunnen dat een houtworm al je houten meubels aantast en ook nog eens gaatjes boort in je dak. Het is daarom van belang dat een houtworm herkend en bestreden wordt, maar daarmee stopt het niet. De kevers moeten namelijk ook opgespoord worden, wat een ingehuurde deskundige ook zeker zal doen. Door dit te doen zal de specialist voorkomen dat de kevers snel weer nieuwe larven zullen leggen die de houten constructies aan zullen tasten in je huis. 

Mogelijk vind je het heel lastig om de houtworm te herkennen. Dat kan natuurlijk, het is zelfs best begrijpelijk doordat er zoveel verschillende soorten zijn. Het is daarom slim om in dit geval contact op te nemen met een ongediertebestrijder. Deze expert zal je huis vervolgens volledig controleren op houtworm. Als blijkt dat je inderdaad last hebt van dit type ongedierte dan kan de expert dit natuurlijk bestrijden. Vervolgens kunnen ook maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat je niet weer last zult hebben van houtworm.

Houtworm wordt vaak pas opgemerkt als de beestjes al een tijdje in je meubels of houten balken bezig zijn. De kans dat je een larve ziet rondkruipen op je houten vloer is namelijk niet zo groot.

Hoe herken je nou een houtwormprobleem? De kenmerken van een houtwormplaag zijn ronde of ovale gaatjes in je onbehandelde hout. Zie je meerdere van deze ronde gaatjes, dan is de kans groot dat er houtworm aanwezig is. Ligt er kleine hoopjes zaagsel of korrelig boormeel onder deze gaatjes, dan is het tijd om je hout te behandelen tegen houtworm.

De gaatjes zijn vaak een paar millimeter groot, dus je kunt ze met het blote oog zien. De houtwormkever legt eitjes in het hout, waar larven uit komen. Deze larven eten om zich heel een holletje weg en dan dieper het hout in. Je houten balken of vloer worden daardoor effectief uitgehold, en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Je moet er niet aan denken dat je vloer instort of zelfs het dak.

Wat is een houtworm precies?

Een houtworm is eigenlijk niets meer en niets minder dan een larve van een kever. Dit beestje zal tijdens de eerste fase van het leven gaten boren in hout constructies. Dit doen ze aan de ene kant om zich te verstoppen, maar ook om zich te kunnen voeden. Met andere woorden, een houtworm leeft van het hout dat het tijdens het graven van de gangen uit de constructies haalt. Hierdoor wordt dit diertje dus de houtworm genoemd, want een worm graaft immers ook gangen in je tuin. Toch is houtworm niet de officiële benaming van een keverlarve, dat is namelijk houtboorder.

Soorten houtwormkevers

Houtworm is in te delen in twee groepen: nathoutboorders en drooghoutboorders.

Het woord ‘houtworm’ wordt gebruikt voor de larven van keversoorten die van hout leven. Deze keversoorten zijn in twee groepen te verdelen: de nathoutboorders en de drooghoutboorders. Om te begrijpen waar de houtworm in een woning of bedrijfspand vandaan komt, leggen we eerst het verschil uit tussen deze twee groepen kevers.

Soorten houtwormen: Nathout- en drooghoutboorders

Nathoutboorders zijn houtwormkevers die het liefst vers en dus nat hout aantasten. Deze vind je in zieke bomen, of net omgezaagde boomstammen. Deze vind je dus niet veel in huis, tenzij je nog niet droog haardhout mee naar binnen neemt.

Drooghoutboorders zijn de houtwormkevers die we het meest tegenkomen, want deze tasten het droge hout in woningen aan. In je houten balken in het plafond kom je deze tegen. De meest beruchte houtwormkevers, zoals de boktor en de bonte knaagkever, behoren tot deze drooghoutboorders.

Hoe kun je herkennen van welke soort houtwormkever je last heeft? De meest voorkomende klopkevers, een andere benaming voor de larven van de houtworm, staan in de paragrafen hieronder beschreven, met een foto. Tijdens de inspectie van je houten constructie of meubel weet je meteen waar je op moet letten.

Soorten houtwormen: De gewone houtwormkever

Deze kevertjes zijn bruin, en slechts 4 millimeter groot. Een andere naam voor deze kever is doodskloppertje, de kleine houtwormkever of meubelkever.

Deze kleine kevers leven alleen van heel erg droog hout, dus je vindt ze nooit in de natuur terug in bomen of brandhout. Ook bewerkt hout, zoals gebeitste planken, is ongeschikt voor het leggen van eitjes. Daarom zie je ze voornamelijk in de dakspanten van je huis, maar ook tweedehands meubels die niet bewerkt zijn. Of een houten kunstwerk bijvoorbeeld.

De larven die uit de eitjes komen zit witgeel; het vrouwtje legt zo’n 30 eitjes. Deze larven vreten onregelmatige tunnels in het hout en dringen tot diep in het hout door. Hierbij komt boormeel vrij, verpulverd hout, dat veel wegheeft van zaagsel. Daar brengen ze zo’n 3 jaar door, om tot volledige ontwikkeling tot kever te komen. Ze hebben een gebogen lichaam en zijn ongeveer 6mm lang.

De gewone houtworm kom je tegen in loof- en naaldhout. Als de larve klaar is, ontwikkeld en verpopt, knaagt de kever zich een weg naar buiten. Hierbij duwt de houtwormkever het boormeel door de tunnel in het hout naar buiten, en vliegt dan uit. De kleine gaatjes die je ziet, worden dan ook uitvliegopeningen genoemd. Bij de gewone houtwormkever zijn deze slechts 1 a 2 mm groot, terwijl de meeste andere kevers grotere gaatjes heeft. Je herkent deze kever naast zijn uiterlijk dus ook de grootte van de ronde gaatjes die ze achterlaten.

Soorten houtwormen: De grote houtwormkever

De grote houtwormkever is – de naam zegt het al – een stukje groter dan de gewone houtwormkever. Ze worden ook bonte klopkever genoemd, of de bonte knaagkever. Hij is bruin, met heel fijne rood-gele haartjes op het rugschild.

Deze houtwormkevers zijn bijna 2 keer zo groot als de gewone houtwormkever, en behoort ook tot de klopkevers. Die naam komt er trouwens van, doordat ze met hun kop en schild tegen het hout aan tikken, om meer van hun soort aan te trekken om te paren.

Grote houtwormkevers nestelen zich het liefst in eikenhout, maar soms ook in loofhout. De larven worden ongeveer 10-12mm lang, hebben een gebogen lichaam met ribbels, en vreten zich een weg tot de kern van het hout. Waar de gewone houtwormkever meestal tot het spinthout komt, gaat de grote houtwormkever dieper, tot in het kernhout.

Hierdoor is het lastiger te zien of u last heeft van deze kever, en de schade is ook nog eens groter, omdat de kern van uw hout wordt aangetast. Dat levert gevaarlijke situaties op!

De uitvlieggaatjes zijn 3 tot 4 millimeter in doorsnee. Deze grote houtwormkever heeft een voorkeur voor iets vochtiger hout, wat aangetast is door schimmel bijvoorbeeld. Waar de gewone houtwormkever kurkdroog hout prefereert, heeft de larve van de bonte knaagkever liever door schimmel aangetast hout.

Bestrijding van deze grote houtwormkever gebeurt onder andere door het goed drogen van het hout en het verwijderen van de schimmel. De kever vertrekt dan vanzelf, omdat de larven niet meer te eten hebben. Het extra voordeel is dat de schimmel ook direct aangepakt wordt met de bestrijding.

Soorten houtwormen: De huisboktor

De boktor is de meest bekende, en de meest vraatzuchtige van alle houtwormen. De volwassen houtwormkever kan tussen 10 en 25 mm lang zijn, dat is afhankelijk of larve zichzelf goed vol heeft kunnen eten. Verder heeft hij een langwerpig, zwart lichaam. Op de foto zie je goed dat de boktor ook twee tasters heeft aan de voorzijde, die flink lang zijn, vaak de helft van zijn lichaamslengte.

De boktor eet zelf geen hout, en leeft maar kort. Het enige doel van de volwassen kever is om eitjes te leggen in jouw houten dakconstructie. Of je antieke kast, houten beeld of je tuinhuisje bijvoorbeeld. Ze hebben een voorkeur voor naaldhout, zoals vurenhout of grenen.

De larve van de boktor is erg destructief en kan grote schade toebrengen aan onbehandeld hout. Heb je deze houtworm in huis, dan is bestrijding écht nodig. De larven zien er na het uitkomen een beetje uit als een made, een wit wormpje van 5 millimeter met nog niet zulke duidelijke ribbels. De net uitgekomen houtworm van de boktor blijft eerst aan het oppervlakte van het hout, het spint.

Na een paar jaar knaagt deze larve van de boktor zich dieper in de kern van het hout. Na het vervellen is de worm ineens heel veel groter, tot wel 3 centimeter. Je herkent dan de duidelijke rups vorm met ribbels, en de voorkant heeft een bruine kop. Hij is aan de voorkant van zijn lijf ook dikker dan aan de achterkant.

Omdat de larve zo groot is, vreet hij ook veel grotere gangen dan de andere houtwormen. En dat geeft dus ook meteen een groter gevaar voor de stabiliteit van je houten constructie. Als de boktor houtworm klaar is, na het verpoppen, is het een boktor, en deze knaagt zich een weg naar buiten vanuit het kernhout. Dit is voornamelijk in de maanden juni tot en met september. De uitvlieggaatjes zijn ovaal en wel 10 millimeter breed, met rafelrandjes.

Bestrijding van houtworm in het geval van boktor is ontzettend belangrijk, omdat zij zoveel schade aanbrengen door de dikke larven. Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar huur een gespecialiseerd bedrijf in voor de bestrijding.

Soorten houtwormen: De spinthoutkever

Er zijn meerdere soorten spinthoutkevers, net als met boktorren, maar de meest voorkomende is de parketkever (de bruine spinthoutkever). Het is een kleintje, vergeleken met de boktor: zo’n 3 tot 7 millimeter lang. Hij is langwerpig en heeft een donkerbruine kleur.

De larve van de spinthoutkever is wit van kleur, en met 6mm ook niet de grootste houtworm. Zoals de naam al doet vermoeden, lusten ze liefst het spinthout. Dat is hout dat aan de oppervlakte zit, onder de boomschors. Spinthout is de buitenste laag hout, om het kernhout heen. Op het dieet van de spinthout larve staat loofbomen hout, zoals onder andere kastanje, teak, eikenhout en beukenhout. Bijna alle loofhout valt onder hardhout. De meeste larven van de spinthoutkever tref je aan in een houten vloer of een lijst van een schilderij.

Hoe kun je een houtworm herkennen in huis? 

Over het algemeen worden er twee soorten houtwormen onderscheiden van elkaar. De ene soort is de gewone houtworm, terwijl de ander de grote houtworm is. Een houtworm herkennen is mogelijk door de lengte van het lichaam van het dier op te meten. Een normaal exemplaar heeft namelijk een lichaam dat ongeveer 6 millimeter lang is, terwijl de grote houtworm juist een lengte van 11 millimeter heeft. Daarnaast heeft het beestje een crème-kleurig lichaam, terwijl de kop een zwartbruine kleur heeft. Houtworm herkennen is bovendien mogelijk door op de aanwezigheid van kevers te letten, vooral in de buurt van houten constructies en meubels. Zie je met enige regelmaat kevers opduiken in specifieke kamers in je woning? Dit is zeker een symptoom van de aanwezigheid van houtworm. Sterker nog, het zou zelfs kunnen dat de kever op zoek is naar een locatie om de larven achter te laten. Je moet de houten constructies in deze kamers daarom extra goed controleren, terwijl je ook de kever uit je huis moet verwijderen. Hierdoor loop je een zo klein mogelijk risico op houtworm in huis.

Hoe weet je of je last hebt van houtworm?

Naar alle waarschijnlijkheid zul je niet een houtworm herkennen buiten houten constructies herkennen. Het diertje heeft namelijk een klein lichaam, terwijl het ook nog eens heel goed is in verstoppertje spelen. Daarnaast leeft een larve van een kever natuurlijk van hout, dus het heeft niet echt een reden om het hout te verlaten. Een houtworm herkennen in houten constructies is daarentegen een stuk makkelijker, je hoeft eigenlijk alleen maar te letten op kleine gaatjes in het hout. Deze toegangen geven namelijk de gangen aan die de houtworm gegraven heeft. Meestal zul je meerdere gaatjes in het hout opmerken. Hierdoor weet je dus dat je last hebt van houtworm. In sommige gevallen zie je zelfs het kopje van een houtworm als je een houten constructie aan het controleren bent op gaatjes. Dit houdt in dat het diertje uit wil vliegen, al kan het ook doordat het een gang tot aan de buitenkant gegraven heeft. Je kunt dan de houtworm uit het hout trekken, maar dit zal niet voldoende zijn. 

Hoe kun je een actieve houtworm herkennen?

Hoe kun je een actieve houtworm herkennen? Het is het makkelijkst om een actieve houtworm te herkennen als je gaatjes vindt in houten constructies. Als je zulke toegangen opmerkt dan heb je dus last van houtworm. Alsnog weet je niet of het dier nog aanwezig is in het hout, het zou immers ook al uitgevlogen kunnen zijn. Desondanks is het wel mogelijk om een actieve worm te herkennen. Dit doe je namelijk door een paar vellen wit papier onder de houten constructies te leggen. Als er een houtworm in zit dan zal dit beestje dus gangetjes maken. Dit zorgt uiteraard voor zaagsel. Een deel hiervan zal de houtworm opeten, maar niet alles. Dit valt namelijk naar buiten aan het uiteinde van de gang. Hierdoor zal het vallen op het papier. Zie je dit liggen? Je zult dan dus te maken hebben met actieve houtwormen. 

 

Hoe kun je voorkomen dat een actieve houtworm de houten constructies beschadigd?

Inmiddels heb je dus een actieve houtworm herkend doordat je zaagsel hebt gezien op de vellen wit papier. Natuurlijk moet je dat niet willen, dus het is dan zeker zaak om het te gaan bestrijden. Je kunt dit het beste laten doen door een ervaren expert, maar daarover later meer. Voordat de deskundige bij je langs is gekomen om het probleem op te lossen kun je namelijk al iets doen om ervoor te zorgen dat de keverlarven niet meer schade zullen doen aan je houten constructies. Dit kun je namelijk doen door het te bestrijken met beits, wat slim is om te doen omdat de houtwormen niet bepaald goed tegen beits kunnen. Hierdoor zullen kevers bovendien hun larven niet meer in deze meubels of constructies leggen. Op deze manier zorg je er dus ook voor dat het hout beschermd is tegen houtworm nadat de specialist langs is gekomen om de beestjes te bestrijden. Bestrijk de houten constructies regelmatig met beits om er zeker van te zijn dat je nooit weer last zult hebben van houtworm. 

Hoe kun je een actieve houtworm bestrijden?

Heb je inderdaad zaagsel gezien op de vellen wit papier? Het is dan echt van belang dat je de actieve houtworm zo snel mogelijk bestrijd. Dit kun je zelf doen, maar over het algemeen is het beter om hiervoor een deskundige in te schakelen. Het kan namelijk best lastig zijn om een houtworm te bestrijden. Alsnog is dit wel echt cruciaal als je dit probleem wilt oplossen. Kies je ervoor om de actieve houtworm niet te bestrijden? Het beestje kan dan de stevigheid van de houten constructie flink aantasten. Daarom is het slim om een specialist in te huren voor het bestrijden van een houtworm. 

favicon VKP plaagdierbestrijding

VKP Plaagdierbestrijding

Specialisten in ongedierte bestrijding

Met onze specialisten zijn we werkzaam in heel Noord Holland

VKP zijn gecertificeerde ongediertebestrijders