Mogelijk heb je al eens van de term “houtworm” gehoord, maar wist je ook dat dit eigenlijk een verzamelnaam is? Het is dus niet één los beestje, in plaats daarvan is houtworm juist een paraplunaam voor heel veel verschillende keversoorten. Deze kevertjes in huis zijn nogal naar, ze kunnen namelijk de houten constructies in je woning aantasten. Hierbij kun je denken aan je meubilair, maar ook aan de houten constructie van je dak. Een houtworm herkennen is gelukkig helemaal niet zo lastig. Dit komt doordat de larve van deze diverse keversoorten nogal op elkaar lijken. Hierbij kun je onder andere aan de boktor, houtkever en klopkever denken. In dit artikel kun je meer lezen over alle verschillende houtwormen, zoals hoe ziet houtworm eruit en hoe herken je houtworm

 

Wat is een houtworm precies?

Een houtworm is eigenlijk niets meer en niets minder dan een larve van een kever. Dit beestje zal tijdens de eerste fase van het leven gaten boren in hout constructies. Dit doen ze aan de ene kant om zich te verstoppen, maar ook om zich te kunnen voeden. Met andere woorden, een houtworm leeft van het hout dat het tijdens het graven van de gangen uit de constructies haalt. Hierdoor wordt dit diertje dus de houtworm genoemd, want een worm graaft immers ook gangen in je tuin. Toch is houtworm niet de officiële benaming van een keverlarve, dat is namelijk houtboorder. 

 

Hoe kun je de kevers die zorgen voor houtworm herkennen?

Meerdere keren is in dit artikel inmiddels al genoemd dat er diverse soorten kevers zijn die zorgen voor houtworm. Houtworm herkennen begint dan ook met het herkennen van deze diverse keversoorten. Dit zijn oprecht heel veel verschillende soorten, maar de bekendste exemplaren zijn de boktor, de houtkever, de klopkever, de spinthoutkever, de houtwormkever, de bonte knaagkever en de heipaalkever. Deze kevers zelf veroorzaken helemaal geen schade, tenminste niet op een directe manier. Op een indirecte wijze doen ze dit natuurlijk wel. Deze dieren leggen namelijk de larven die voor schade aan je houten constructies zorgen. Je doet er daarom ook verstandig aan om de kevers zelf ook te laten bestrijden door een professionele ongediertebestrijder. 

 

Hoe kan een houtworm je woning in komen?

Je zult niet alleen in je woning een actieve houtworm herkennen. Een houtworm herkennen is namelijk ook mogelijk in bomen of planken buiten je huis. Hierdoor moet je dus heel alert zijn als je planken of haardhout van buiten naar binnen brengt. Als je dit niet doet dan zou het maar zo kunnen dat je een houtworm meeneemt je huis in. Vervolgens kan dit beestje voor grote problemen zorgen, want het kan zich eenvoudig verplaatsen naar andere houten constructies en meubels. Dit zou daarnaast ook mogelijk kunnen zijn als je tweedehands meubels koopt. 

 

Hoe kun je een houtworm herkennen in huis? 

Over het algemeen worden er twee soorten houtwormen onderscheiden van elkaar. De ene soort is de gewone houtworm, terwijl de ander de grote houtworm is. Een houtworm herkennen is mogelijk door de lengte van het lichaam van het dier op te meten. Een normaal exemplaar heeft namelijk een lichaam dat ongeveer 6 millimeter lang is, terwijl de grote houtworm juist een lengte van 11 millimeter heeft. Daarnaast heeft het beestje een crème-kleurig lichaam, terwijl de kop een zwartbruine kleur heeft. Houtworm herkennen is bovendien mogelijk door op de aanwezigheid van kevers te letten, vooral in de buurt van houten constructies en meubels. Zie je met enige regelmaat kevers opduiken in specifieke kamers in je woning? Dit is zeker een symptoom van de aanwezigheid van houtworm. Sterker nog, het zou zelfs kunnen dat de kever op zoek is naar een locatie om de larven achter te laten. Je moet de houten constructies in deze kamers daarom extra goed controleren, terwijl je ook de kever uit je huis moet verwijderen. Hierdoor loop je een zo klein mogelijk risico op houtworm in huis.

 

Hoe weet je of je last hebt van houtworm?

Naar alle waarschijnlijkheid zul je niet een houtworm herkennen buiten houten constructies herkennen. Het diertje heeft namelijk een klein lichaam, terwijl het ook nog eens heel goed is in verstoppertje spelen. Daarnaast leeft een larve van een kever natuurlijk van hout, dus het heeft niet echt een reden om het hout te verlaten. Een houtworm herkennen in houten constructies is daarentegen een stuk makkelijker, je hoeft eigenlijk alleen maar te letten op kleine gaatjes in het hout. Deze toegangen geven namelijk de gangen aan die de houtworm gegraven heeft. Meestal zul je meerdere gaatjes in het hout opmerken. Hierdoor weet je dus dat je last hebt van houtworm. In sommige gevallen zie je zelfs het kopje van een houtworm als je een houten constructie aan het controleren bent op gaatjes. Dit houdt in dat het diertje uit wil vliegen, al kan het ook doordat het een gang tot aan de buitenkant gegraven heeft. Je kunt dan de houtworm uit het hout trekken, maar dit zal niet voldoende zijn. 

 

Hoe kun je een actieve houtworm herkennen?

Het is dus het makkelijkst om te letten op gaatjes in houten constructies. Als je zulke toegangen opmerkt dan heb je dus last van houtworm. Alsnog weet je niet of het dier nog aanwezig is in het hout, het zou immers ook al uitgevlogen kunnen zijn. Desondanks is het wel mogelijk om een actieve worm te herkennen. Dit doe je namelijk door een paar vellen wit papier onder de houten constructies te leggen. Als er een houtworm in zit dan zal dit beestje dus gangetjes maken. Dit zorgt uiteraard voor zaagsel. Een deel hiervan zal de houtworm opeten, maar niet alles. Dit valt namelijk naar buiten aan het uiteinde van de gang. Hierdoor zal het vallen op het papier. Zie je dit liggen? Je zult dan dus te maken hebben met actieve houtwormen. 

Houtworm

Hoe kun je voorkomen dat een actieve houtworm de houten constructies beschadigd?

Inmiddels heb je dus een actieve houtworm herkend doordat je zaagsel hebt gezien op de vellen wit papier. Natuurlijk moet je dat niet willen, dus het is dan zeker zaak om het te gaan bestrijden. Je kunt dit het beste laten doen door een ervaren expert, maar daarover later meer. Voordat de deskundige bij je langs is gekomen om het probleem op te lossen kun je namelijk al iets doen om ervoor te zorgen dat de keverlarven niet meer schade zullen doen aan je houten constructies. Dit kun je namelijk doen door het te bestrijken met beits, wat slim is om te doen omdat de houtwormen niet bepaald goed tegen beits kunnen. Hierdoor zullen kevers bovendien hun larven niet meer in deze meubels of constructies leggen. Op deze manier zorg je er dus ook voor dat het hout beschermd is tegen houtworm nadat de specialist langs is gekomen om de beestjes te bestrijden. Bestrijk de houten constructies regelmatig met beits om er zeker van te zijn dat je nooit weer last zult hebben van houtworm. 

 

Hoe kun je een actieve houtworm bestrijden?

Heb je inderdaad zaagsel gezien op de vellen wit papier? Het is dan echt van belang dat je de actieve houtworm zo snel mogelijk bestrijd. Dit kun je zelf doen, maar over het algemeen is het beter om hiervoor een deskundige in te schakelen. Het kan namelijk best lastig zijn om een houtworm te bestrijden. Alsnog is dit wel echt cruciaal als je dit probleem wilt oplossen. Kies je ervoor om de actieve houtworm niet te bestrijden? Het beestje kan dan de stevigheid van de houten constructie flink aantasten. Daarom is het slim om een specialist in te huren voor het bestrijden van een houtworm. 

 

Hoe kun je een houtworm herkennen en laten bestrijden?

Het bestrijden van een houtworm kan dus best moeilijk zijn. Dit is vooral het geval doordat de manier van bestrijden echt effectief moet zijn. Je wilt immers wel zeker zijn dat het dier het niet overleeft. Als het dit wel doet dan zou de houtworm de constructie nog verder aantasten. Daarnaast zou het dier zich ook nog kunnen verplaatsen naar een andere constructie. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zo zou het zomaar kunnen dat een houtworm al je houten meubels aantast en ook nog eens gaatjes boort in je dak. Het is daarom van belang dat een houtworm herkend en bestreden wordt, maar daarmee stopt het niet. De kevers moeten namelijk ook opgespoord worden, wat een ingehuurde deskundige ook zeker zal doen. Door dit te doen zal de specialist voorkomen dat de kevers snel weer nieuwe larven zullen leggen die de houten constructies aan zullen tasten in je huis. 

 

Mogelijk vind je het heel lastig om de houtworm te herkennen. Dat kan natuurlijk, het is zelfs best begrijpelijk doordat er zoveel verschillende soorten zijn. Het is daarom slim om in dit geval contact op te nemen met een ongediertebestrijder. Deze expert zal je huis vervolgens volledig controleren op houtworm. Als blijkt dat je inderdaad last hebt van dit type ongedierte dan kan de expert dit natuurlijk bestrijden. Vervolgens kunnen ook maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat je niet weer last zult hebben van houtworm.

Geef een reactie