Ik heb processierupsen in de tuin! Wat nu?

Bestrijden processierupsen

Ieder jaar van april tot half juli zorgen ze weer voor een plaag. De brandharen van processierupsen irriteren en kunnen zelfs bij overgevoelige mensen voor brandwonden zorgen.

Hoe herken je een processierupsennest?

Ieder dier heeft zijn plek in de natuur. Dat is mooi, maar niet wanneer ze tot overlast zijn. Processierupsen zorgen steeds vaker en meer voor overlast.  Er zijn twee soorten processierupsen in Nederland: de eikenprocessierups en de dennenprocessierups. Rupsen van beide soorten nestelen zich aan de zonnige kan van de eiken- of dennenstam. De nesten van de rupsen bestaan uit een grote hoeveelheid rupsen. Maar ook uitwerpselen en brandharen vormen samen met de rupsen een duidelijk herkenbare grijsgroene kluwen. Na een aantal verpoppingen en vervellingen komt er een motachtige vlinder tevoorschijn.

Processierups bestrijding

Op welke manier zorgen ze voor overlast?

Een processierups is bedekt met zo’n 700.000 witte brandharen van ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang. Deze brandharen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mensen en dieren. Wanneer de rupsen zich bedreigd voelen, schieten de rupsen de haartjes af. Wanneer de haartjes in de lucht komen, worden ze verspreid door de wind. Op deze manier komen de haren op de huid, in de ogen en in de luchtwegen van mens en dier terecht. De haartjes zijn pijlvormig en zijn voorzien van minuscule weerhaakjes. Ook zitten er stoffen op de haartjes die zorgen voor allergische reacties als jeuk, zwelling en roodheid.

Toename van allergische reacties

Naarmate een persoon vaker met de haren van een processierups in contact is geweest, kunnen de allergische reacties toenemen. Net als bij een wespenallergie kunnen de allergische reacties bij sommige mensen zelfs dodelijke gevolgen hebben. De brandharen zorgen in een straal van wel 100 meter rond de boom van een rupsennest voor overlast. Ook oude nesten met resten van brandharen zorgen soms nog meerdere jaren voor overlast.

processierups nest
0
Processierups bestrijdingen
0 ,3
Waardering klanten
0 %
Garantie

Overlast van processierupsen? Bel vandaag nog!

Het bestrijden van processierupsennesten is specialistisch werk. Er is kennis voor nodig om de nesten vakkundig te bestrijden en te verwijderen. De experts van VKP Plaagdierbestrijding weten wat ze doen. Graag brengen wij je op de hoogte van ons plan van aanpak wanneer je te maken hebt met een nest processierupsen. Meer weten? Bel vandaag nog met VKP Plaagdierbestrijding.

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van processierupsen?

Benieuwd naar onze kosten? Vul het formulier hiernaast in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Klantenvertellen waardeert
ons met een 9,3

Ga je toch liever zelf aan de slag? Bekijk onze pakketten in onze webshop.