Bestrijden poriënzwam?
Wij doen het voor je!

Kenmerken en bestrijden van Poriënzwamaantasting

Krijg je te maken met de Poriënzwam in huis dan is het noodzakelijk om een expert in te schakelen. Deze speciale zwam groeit in zeer vochtige ruimte. Het tast voornamelijk het naaldhout en het loofhout aan. Je kunt de poriënzwam herkennen aan het bloemkoolachtige uiterlijk. Wij zijn al voor een lange tijd actief als het aankomt op het bestrijden van de poriënzwam bij jou in huis, ook in monumentale panden.
Net als de kelderzwam en de huiszwam is de poriënzwam aan te merken als een schimmel die hout aan kan tasten. Binnen no time zullen de draagconstructies van jouw pand dusdanig zijn aangetast dat deze zomaar in kunnen storten. In dit artikel laten we je meer zien over het herkennen van de poriënzwam en de werkwijze waarop de poriënzwam bij jou in huis verwijderd zal worden.

Poriënzwam herkennen


De poriënzwam is niet echt aan te merken als een klassieke paddenstoel. Dit komt voornamelijk door het feit dat lichaam van de zwam ongeveer een centimeter dik is en een helderwitte kleur heeft. Het lijkt op een grote wat, maar hij heeft grote poriën. Hier komt de naam dan ook vandaan. Soms kan het lichaam geel of roze kleuren. Daarnaast is het vaak zo dat de poriënzwam als een groot weefsel over het hout komt te liggen. De draden zijn wit van kleur. Indien ze droog zijn dan kunnen ze zeer buigzaam worden.

De totstandkoming van poriënzwam

Er zijn verschillende redenen waarom een poriënzwam tot stand kan komen. Vaak komt het doordat de woning te vochtig is. Dit is met name in de woningen zo die niet goed genoeg geventileerd worden. Factoren die onder andere een rol spelen zijn een te hoge temperatuur of te weinig lichtinval. De poriënzwam zal over het algemeen goed gedijen op een temperatuur van 23 graden of hoger. Als het kouder is dan zal de poriënzwam minder goed groeien.

Poriënzwam bestrijden
Poriënzwam bestrijden

Schade door poriënzwam

De poriënzwam kan zich uitbreiden dankzij de aanwezigheid van vochtig hout. Is er een vochtprobleem (zoals een lekkage) en is het hout daardoor vochtig geworden, dan kunnen daarop sporen van de porienzwam ontkiemen. De poriënzwam is in staat om uit te breiden door vochtig hout. bij een lekkage is het mogelijk data de sporen van de poriënzwam zullen ontkiemen.

De meeste poriënzwammen komen voor op loofhout of naaldhout en zorgen voor bruinrot. Hierdoor zal het hout verkleuren en wordt het steeds minder sterk. Het is zelfs mogelijk dat het hout volledig broos wordt.

De poriënzwam kan alles aantasten wat van loofhout of naaldhout is gemaakt zoals bijvoorbeeld:

 • deurlijsten
 • deurbladen
 • (draag-)balken
 • houten panelen
 • planken
 • vloeren
 • plafonds
 • kisten
 • meubelen
 • papier en karton
Poriënzwam bestrijden

Veelgestelde vragen

Het is mogelijk dat de poriënzwam zorgt voor gezondheidsklachten. Hier kan je denken aan astma, infecties aan de luchtwegen of aan allergieën. Deze klachten kan je krijgen wanneer je de sporen van de poriënzwam inademt. Vaak worden de klachten erger over de loop der tijd. Ook dit is weer een reden dat de poriënzwam zo snel mogelijk verwijderd moet worden uit huis.

Poriënzwam is amper te bestrijden zonder de hulp van een professional. Dat komt omdat de schimmeldraden van dit soort zwammen meestal zeer diep in het hout zitten. Bovendien kunnen de sporen zeer makkelijk verspreid worden, waardoor je al snel op andere plekken in huis last krijgt van de poriënzwam.
Het is vaak niet mogelijk om de poriënzwam zelf te bestrijden in huis. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de draden van de poriënzwam veel dieper in het hout komen. Daar komt bij dat de sporen erg makkelijker door het huis verspreid kunnen worden, hierdoor kan je op andere plekken ook last krijgen van de zwammen. Het is mogelijk om in de winkel middeltjes te vinden die je beloven om snel poriënzwammen te bestrijden. Echter zorgen deze middeltjes er alleen maar voor dat de groei van de zwam wordt verminderd. Het zorgt er dus niet voor dat de zwam dood zal gaan. Je moet daarnaast altijd beschermende kleding dragen bij het gebruik van deze middelen. Hierdoor komen de kosten hoger te liggen. Het is daarom verstandig om altijd een specialist in te schakelen.

Het is dus handig om een professional in te schakelen. Voor het bestrijden van de poriënzwam moet de oorzaak van de plaag eerst verholpen worden. Bij de poriënzwam is dit vaak een vochtprobleem. Dit kan gaan om een lekkage in het riool, maar ook om grondwater wat is gestegen en wat in de kruipruimte terecht is gekomen. Voordat er iets gedaan kan worden is het noodzakelijk om het vochtprobleem aan te pakken. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een lekkage zal er eerst een specialist moeten worden ingeschakeld. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, echter kom je hier nu eenmaal niet onder uit.

Eerst vindt er een inspectie plaats om in kaart te brengen hoe groot de schade is die door de poriënzwam is ontstaat. Na de inspectie zal er een plan van aanpak moeten worden opgesteld om te zorgen voor een offerte. In het plan van aanpak is terug te vinden wat er moet gebeuren voor het bestrijden van de poriënzwam bij jou in huis. Ook krijg je gelijk inzicht in de kosten die je kunt verwachten voor de bestrijding in huis. Indien je akkoord gaat gaan we zo snel mogelijk voor je aan de slag.

De kosten voor het bestrijden van de poriënzwam zijn helaas niet zo eenvoudig op te sommen. Dit komt voornamelijk door het feit dat iedere zwammenplaag anders is. De schade is erger als de plaag groter is, dit is iets wat eigenlijk voor zich spreekt. De prijs zal altijd duidelijk worden aan de hand van de inspectie. Dit zorgt ervoor dat je niet meer zo snel voor bepaalde verrassingen komt te staan.

Poriënzwam bestrijden

Poriënzwam voorkomen

Er zijn verschillende manieren waarop je in staat bent om de terugkeer van de poriënzwam te voorkomen. Het is noodzakelijk om na afloop van de bestrijding op de volgende zaken te letten om je woning optimaal te beschermen:

 • Zorg altijd voor genoeg licht in alle ruimtes in je woning.
 • Ventileer je woning voldoende door ramen en deuren te openen
 • Hou de luchtvochtigheid in huis zo laag mogelijk.
 • Houd de temperatuur in je woning zo laag mogelijk.
 • Kies voor een verduurzamingsmiddel voor het hout.
 • Los vochtproblemen altijd zo snel mogelijk op

Poriënzwam verzekering

In tegenstelling tot wat er nog wel eens wordt gedacht is het mogelijk om schade van de poriënzwam te verhalen op de verzekeraar. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de oorzaak van de schade niet voorkomen had kunnen worden. De afweging is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Wij raden je dus aan om even contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij waar je bij zit.

Poriënzwam bestrijden

Last van poriënzwammen?

Als je last hebt van de poriënzwam in huis dan is het noodzakelijk om hier zo snel mogelijk verandering in te brengen. Door er op tijd bij te zijn is het mogelijk om de kosten tot een minimum te beperken. Door vandaag nog een afspraak te maken weet je zeker dat je zo snel mogelijk geholpen kan worden.

Lid van de NVPB

Wij zijn lid van de Nederlandse Vereniging Plaagdier Management Bedrijven. Deze organisatie streeft naar een professionalisering van plaagdiermanagement. Door de speciale kwaliteitsnorm beogen zij om de kwaliteit zo hoog mogelijk te tillen. Door de kwaliteitsnorm wordt de organisatie gezien als een vertegenwoordiger van de verschillende plaagdiermanagement bedrijven. Zij weten een hoogwaardig product te leveren. De norm van de richtlijn staat dan ook altijd weer garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Keurmerk van de KPMB

De Stichting Keurmerk Plaagdier Managment Bedrijven is een speciale schemabeheerder van het kwaliteitssysteem Plaagdiermanagement. Wij voldoen aan de hoogste eisen die er in dit systeem gesteld zijn, hierdoor verdienen wij het keurmerk. De kwaliteit zal altijd worden gewaarborgd met behulp van onafhankelijke geaccrediteerde certificerende instanties
De restauratieladder is voorzien van onze redeneervolgorde. De keuze die wordt gemaakt zal afhankelijk zijn van de fysieke samenhang, de waardenstelling van het pand en het gebruik van het betreffende pand.

Richtlijn URL5001

Ons bedrijf werkt volgens de richtlijn URL5001 in een samenwerkingsverband met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In deze richtlijn zijn de afspraken vastgelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de werkzaamheden voor het bestrijden van houtaantasting door insecten en zwammen voor de meest historisch waardevolle panden.

Op zoek naar een goede ongediertebestrijder?

Bij de ontdekking van huiszwammen is het noodzakelijk om contact op te nemen met een specialist. Wij staan voor je klaar als het aankomt op het bestrijden van een zwammenplaag. Door te kiezen voor ons weet je zeker dat je te maken hebt met de best mogelijke ongediertebestrijder.

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van poriënzwammen?

Benieuwd naar onze kosten? Vul het formulier hiernaast in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Klantenvertellen waardeert
ons met een 9,3

Ga je toch liever zelf aan de slag? Bekijk onze pakketten in onze webshop.