Bestrijden kelderzwam?
VKP helpt u graag!

Bestrijden en kenmerken van Kelderzwamaantasting

Voor het constateren en bestrijden van kelderzwam is het noodzakelijk om over de juiste kennis en expertise te beschikken. Het is noodzakelijk om te zoeken naar de oorzaak van de problemen. Het is altijd het beste om de problemen voor te zijn. Dit kan je doen door de kruipruimte om te toveren tot een plek waar kelderruimte geen kans heeft om zich te ontwikkelen. Het is echter nog steeds noodzakelijk om het metselwerk en de vloer te onderhouden. Wij staan voor je klaar om je hiermee te helpen.

Kelderzwam in langdurig nat hout

De kelderzwam groeit voornamelijk op naaldhout en loofhout. Echter kan het ook groeien op muurwerk. De kelderzwam kan vaak gevonden worden op de begaande grond en in gebouwen waar de groei van de wortels naar binnen wordt gericht. De kelderzwam is vaak over hout gevormd dat nat is geworden door een lekkage, al is het ook mogelijk dat de kelderzwam vocht opneemt uit de muur of uit de grond.

Kelderzwam herkennen

We noemen kelderzwam ook wel eens natrotschimmel. Dit komt door het feit dat deze zwam afhankelijk is van vocht. Het is nog meer afhankelijk van vocht dan de standaard huiszwam. De huiszwam staat daarom bekend als de droogrotschimmel omdat het hout juist droog wordt van de zwam. Het is vaak niet mogelijk om kelderzwam te herkennen als het nog niet aanwezig is in huis. Hier doelen we op het feit dat je de lichamen al kunt zien. Deze zijn geelbruin van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Ze kunnen na verloop van tijd grijs of groen worden.

Kelderzwam bestrijding
Kelderzwam bestrijding

Hoe ontstaat kelderzwam?

Zoals we reeds hebben vermeld ontstaan kelderzwammen voornamelijk door vocht in huis. Hier kan je denken aan een lekkage, maar ook aan condens of optrekkend vocht. Dit ontstaat vaak in een kelder of in een kruipruimte. Van deze ruimte kan het zich verspreiden naar de keuken of naar de badkamer. De kelderzwam groeit voornamelijk op vochtig hout, vooral naaldhout. Het hout moet voor minstens 50% uit vocht ontstaan. Ook is de temperatuur in huis van belang. De kans op kelderzwam is het grootst als het in huis tussen de 22 en 24 graden is.

Verspreiding van sporen en schimmeldraden

In tegenstelling tot de lichamen zelf zijn de sporen en draden vaak niet goed te zien. Dit is erg jammer, deze kunnen zich namelijk wel door de woning verspreiden. De sporen zweven door de lucht en kunnen door insecten worden verspreid. De sporen zijn voor het blote oog niet te zien. Als ze op het vochtige hout terecht komen ontstaan er draden door het ontkiemen.
De draden zelf zijn doorzichtig, maar zullen na verloop van tijd meer kleur krijgen. Ze zijn vaak geelbruin of donkerbruin wanneer ze ouder zijn. De functie van de draden is om het water en het cellulose uit het hout te halen. Vervolgens groeien ze en maken ze nieuwe sporen aan. Zoals je wel begrijpt kan dit ervoor zorgen dat de kelderzwam naar de rest van het huis verspreid.

Schade door kelderzwam

Hoewel de kelderzwam wel schade veroorzaakt is deze vaak minder erg dan die van de huiszwam. Dit komt door het feit dat de schimmeldraden van de kelderzwam namelijk minder diep doordringen in het hout. De zwam kan echter wel zorgen voor bruinrot. Hierdoor wordt het hout steeds donkerder van kleur. Dit kan als gevolg hebben dat het hout helemaal zwart wordt. Het hout kan vervolgens gaan scheuren, hierdoor kan de draagconstructie verzwakt worden. 

Het is verder mogelijk dat er in andere constructies schade ontstaat. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan de deuren, kozijnen, houten panelen of aan bepaalde meubels in huis. Deze kunnen zo erg beschadigd raken dat deze vervangen moeten worden. Dit kan aardig wat kosten met zich meebrengen. Het hout dat door de kelderzwam is aangetast zal altijd moeten worden afgevoerd voor de verbranding. Indien dit niet gebeurt dan is de kans aanwezig dat de sporen op een andere locatie terecht komen voordat ze zich verspreiden.

Zwam bestrijding

Veelgestelde vragen

De kelderzwam is aan te merken als een schimmel. Een schimmel in huis kan zorgen voor vervelende klachten aan de luchtwegen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld last krijgen van astma, allergische reacties of van infecties aan de luchtwegen indien je de sporen voor een langdurige tijd inademt.

Het is verstandig om voor het bestrijden van de kelderzwam bij jou in huis altijd een specialist in te schakelen. Hier zijn verschillende redenen voor te geven:

 • De middelen die je in de winkel kunt vinden zijn vaak niet voldoende om het probleem te verhelpen, de plaag zal hierdoor sneller terugkomen
 • Bij contact met de kelderzwam is het mogelijk dat de sporen ook in de rest van de woning terecht zullen komen
 • Indien je in contact komt met de sporen van de zwam is het mogelijk dat je last krijgt van bepaalde gezondheidsklachten.
  Besef goed dat een plaag van kelderzwammen alleen maar kan worden opgelost als je de bron van de plaag eerst aanpakt. Hierdoor zal je dus eerst de vochtproblemen op een professionele manier moeten oplossen voordat de zwammen in huis bestreden kunnen worden.

 

Het is belangrijker om de oorzaak van een plaag aan te pakken. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de vochtproblemen bij jou in huis verhelpen. Het is ook mogelijk dat het probleem is ontstaan door een probleem met het riool. Hiervoor is het noodzakelijk om een rioolvakman in te schakelen.

Voor het bestrijden van zwammen is het altijd noodzakelijk om een afspraak te maken voor een inspectie. Wij komen langs op de locatie om te zien hoe erg het is. hiervoor zijn de volgende vragen van belang:

 • In welke ruimtes is de kelderzwam aanwezig?
 • In welke ruimte is de plaag ontstaan?
 • Hebben de zwammen bepaalde houten constructies dusdanig aangetast dat deze zomaar in kunnen storten?

Na de inspectie in de woning is het tijd om een plan van aanpak op te stellen. In dit plan is terug te vinden wat er voor nodig is om de zwamproblemen bij jou in huis op te lossen. Het kan nodig zijn om bepaalde spullen te verschuiven of op te ruimen. Dit maakt het voor de bestrijder makkelijker om te werk te gaan. Indien je akkoord gaat met het plan van aanpak zal de bestrijder voor je aan de slag gaan.

Hoeveel je betaalt voor het bestrijden van kelderzwam is afhankelijk van de ernst van de plaag bij jou in huis. De totale kosten zijn eigenlijk altijd afhankelijk van de volgende vragen:

 • Zijn er veel of weinig zwammen aanwezig?
 • Zitten de zwammen op een plek die lastig te bereiken is?
 • Hoeveel tijd neemt de bestrijding in beslag?
 • Welke middelen moeten worden ingezet om de zwammen effectief te verwijderen?
 • Welke stappen zijn er nodig om een nieuwe plaag te voorkomen
Kelderzwam bestrijding

Kelderzwam voorkomen

Indien je woning nu helemaal vrij is van de kelderzwam is het noodzakelijk om de juiste stappen te nemen om te voorkomen dat de plaag terug kan komen:

 • Zorg ervoor dat de ventilatie in je woning goed is
 • Zorg voor veel licht in je woning.
  Houd de luchtvochtigheid altijd op een laag niveau
 • Los vochtproblemen snel op nadat je ze ontdekt.
  Zorg voor een relatief lage temperatuur in huis
 • Bewerk al het onaangetaste hout met een verduurzamingsmiddel

Werkwijze voor de zwammen bestrijden

Voor het bestrijden van kelderzwam in huis is het mogelijk om verschillende methodes aan te grijpen. Het kan nodig zijn om deze tegelijkertijd uit te voeren. Je kunt over het algemeen aan de volgende kosten denken:

Voor de bestrijding kan beginnen zullen alle aangetaste plekken droog moeten zijn.

De ongediertebestrijder haalt al het aangetaste hout weg. Vaak zal ook het gezonde hout verwijderd worden uit huis. Zo zijn er geen sporen meer te vinden.

Is er huiszwam in de kruipruimte te vinden? Dan moet het zand in die ruimte worden vervangen door schoon zand. Hierin wordt een bestrijdingsmiddel aangebracht om de eventuele achtergebleven sporen dood te maken.

De vruchtlichamen zullen van de aangetaste oppervlakken worden gekrabd.

De aangetaste oppervlakken worden met een brander schoon gemaakt. Dit kan alleen bij een ruimte met voldoende ventilatie.

Alle aangetaste oppervlakken zullen met een speciaal gif tegen insecten worden behandeld. De ongediertebestrijder zal gaten boren om het gif aan te brengen. Het gif doodt alle nog aanwezige sporen en huiszwammen.

(Houten) oppervlakken die nog niet door huiszwam zijn aangetast zullen worden voorzien van een voorbehandeling.

Hulp bij het bestrijden van zwammen?

Het is van cruciaal belang om niet te lang te wachten met de bestrijden. Hoe langer je wacht met het bestrijden, hoe groter de schade zal worden. Dit gaat niet alleen maar om de woning, maar ook om de kosten die je kunt verwachten. Door ons vandaag nog te bellen weet je zeker dat je zo snel mogelijk geholpen zult worden als het aankomt op het verhelpen van de zwammen.

Kelderzwam bestrijding

Kelderzwam verzekering

Indien je een vergoeding krijgt voor schade door zwammen dan is het noodzakelijk om aan te tonen dat de zwammen niet zomaar te voorkomen waren. Dit is bijvoorbeeld aan de orde in de situatie waarin een lekkage buiten jouw schuld is ontstaan. In dit geval heb je mogelijk recht op een vergoeding. Dit kan echter per situatie verschillen, het is dus geen verkeerd idee om even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij voor wat meer informatie.

Lid van de NVPB

Wij zijn lid van de Nederlandse Vereniging Plaagdier Management Bedrijven. Deze organisatie streeft naar een professionalisering van plaagdiermanagement. Door de speciale kwaliteitsnorm beogen zij om de kwaliteit zo hoog mogelijk te tillen. Door de kwaliteitsnorm wordt de organisatie gezien als een vertegenwoordiger van de verschillende plaagdiermanagement bedrijven. Zij weten een hoogwaardig product te leveren. De norm van de richtlijn staat dan ook altijd weer garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Keurmerk van de KPMB

De Stichting Keurmerk Plaagdier Managment Bedrijven is een speciale schemabeheerder van het kwaliteitssysteem Plaagdiermanagement. Wij voldoen aan de hoogste eisen die er in dit systeem gesteld zijn, hierdoor verdienen wij het keurmerk. De kwaliteit zal altijd worden gewaarborgd met behulp van onafhankelijke geaccrediteerde certificerende instanties
De restauratieladder is voorzien van onze redeneervolgorde. De keuze die wordt gemaakt zal afhankelijk zijn van de fysieke samenhang, de waardenstelling van het pand en het gebruik van het betreffende pand.

Richtlijn URL5001

Ons bedrijf werkt volgens de richtlijn URL5001 in een samenwerkingsverband met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In deze richtlijn zijn de afspraken vastgelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de werkzaamheden voor het bestrijden van houtaantasting door insecten en zwammen voor de meest historisch waardevolle panden.

Op zoek naar een goede ongediertebestrijder?

Bij de ontdekking van huiszwammen is het noodzakelijk om contact op te nemen met een specialist. Wij staan voor je klaar als het aankomt op het bestrijden van een zwammenplaag. Door te kiezen voor ons weet je zeker dat je te maken hebt met de best mogelijke ongediertebestrijder.

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van kelderzwammen?

Benieuwd naar onze kosten? Vul het formulier hiernaast in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Klantenvertellen waardeert
ons met een 9,3

Ga je toch liever zelf aan de slag? Bekijk onze pakketten in onze webshop.