Bestrijden huiszwam?
Wij pakken het grondig aan

Kenmerken en bestrijden van de Huiszwamaantasting

Wit u huiszwam in huis constateren dan zal u over de juiste kennis en expertise moeten beschikken. Indien uw woning door de zwam is aangetast is het noodzakelijk om hier snel op in te grijpen. Afhankelijk van de ruimte is het mogelijk dat de huiszwam wel 10 centimeter per week kan groeien. Deze zwam groeit snel over de bodem van de kruipruimte, maar ook over aanwezige houtresten. De zwam kan daarnaast makkelijk door bouwmuren naar de woning naast die van u uitbreiden. Wij zijn al voor een geruime tijd actief al het aankomt op het professioneel verwijderen van zwamaantasting bij u in huis.

Huiszwam verwijderen: herkennen, bestrijden en voorkomen

Het is een ware ramp om huiszwam in huis of in het bedrijf te krijgen. Deze zwam is namelijk in staat om al het aanwezige hout aan te tasten. Dit geldt dus ook voor de vloeren en draagbalken. Indien dit gebeurt dan zullen de kosten al snel hoog oplopen. Het is daarom van belang om dit snel te herkennen en om op tijd in te grijpen.

Huiszwam verwijderen: herkennen, bestrijden en voorkomen

Veel schimmels, waaronder de huiszwam, zijn lastig te herkennen. Vaak zie je ze pas als de vruchtlichamen al helemaal zijn ontwikkeld. Je ziet dan de bruine plakken met de dikke witte rand. Een plak is vaak een centimeter dik. Aan de lichamen hangen kleine rode draden, dit zijn ook wel de wortels van de zwam.

Het is dus vaak te laat om de zwam te herkennen wanneer deze eenmaal is gegroeid bij jou in huis. De sporen zijn niet met het blote oog te herkennen als leek. Dit kan je echt alleen zien als je een expert bent op het gebied van schimmels.

Huiszwam bestrijding
Huiszwam bestrijding

Hoe ontstaat huiszwam?

De totstandkoming van huiszwam heeft vaak te maken met een van de volgende oorzaken:

 • Slechte isolatie en ventilatie.
 • Weinig lichtinval.
 • Vochtproblemen door een lekkage of hoge luchtvochtigheid (70%)
 • Warme temperaturen in het pand
 • De aanwezigheid van naaldhout of loofhout

Het is voor de sporen van de huiszwam mogelijk om zich tot grote lichamen te ontwikkelen wanneer deze zich nestelen op hout met een 20% vochtigheidspercentage. De draden uit de sporen onttrekken het vocht en de voeding uit het hout. De draden kunnen zelfs het droog hout aantasten en door steen of beton groeien.

Vervolgens komen de vruchtlichamen tot stand. Deze worden ook weer gevoed door de cellulose en het vocht uit het hout. Door de ontwikkeling van de zwammen komen er nieuwe sporen. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel die de kwaliteit van het hout aanzienlijk af laat nemen. 

Huiszwam in huis: waar zit het?

We zien dat huiszwam het beste groeit waar het warm, donker en vochtig is. Van deze plaatsen is het in staat om door heel het huis te verspreiden. Je kunt over het algemeen huiszwam vinden op de volgende plaatsen: kelders, zolders, keukens, badkamers, kruipruimtes, afgesloten kamers, Schade door huiszwam in huis.

De huiszwam zal zorgen voor bruinrot door cellulose en vocht uit het hout te trekken. Het hout krijgt vervolgens een bruine of zelfs zwarte kleur. Na een tijd zal ook de stevigheid van het materiaal afnemen. Hierdoor kun je last krijgen van krimpscheuren of van een verpulverd houtoppervlak. Dit kan natuurlijk erg gevaarlijk worden wanneer dit zich voordoet op je vloeren!

Je kunt het ook wel als volgt zien: huiszwam is in staat om al het aanwezige hout in huis aan te tasten. Dit betekent dus dat naast je houten draagconstructies ook je ramen, deuren, panelen en meubels aangetast kunnen worden. Het is zelfs mogelijk dat huiszwam papier of karton kan aantasten. Dit komt door de aanwezigheid van cellulose in dit materiaal.

Huiszwam bestrijding

Veelgestelde vragen

Indien je te maken hebt met huiszwam is het mogelijk dat je ernstige gezondheidsklachten krijgt bij het inademen van de sporen. Dit is met name van belang voor de mensen die al last hebben van problemen aan hun longen. Echter kunnen ook mensen zonder longproblemen last krijgen van bepaalde klachten. Zo kan het zijn dat je astma ontwikkeld door het inademen van de sporen. Ook is het mogelijk dat er allergische reacties ontstaan bij contact met de sporen.

In veel gevallen is het niet mogelijk om een plaag van huiszwammen zelfs te bestrijden. Het is niet genoeg om de woning te ventileren of om de temperatuur lager te zetten. De vruchtlichamen zullen namelijk nestelen op bepaalde plekken. Het is mogelijk om in de winkel speciale middeltjes te krijgen om de huiszwam te bestrijden. Echter zullen deze middelen de groei van de lichamen alleen maar vertragen. Ook loop je het risico dat de sporen door heel het huis verspreid worden.

Het is belangrijker om de oorzaak van een plaag aan te pakken. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de vochtproblemen bij jou in huis verhelpen. Het is ook mogelijk dat het probleem is ontstaan door een probleem met het riool. Hiervoor is het noodzakelijk om een rioolvakman in te schakelen.

Het is niet makkelijk om een plaag van zwammen in huis te bestrijden. Door de hardnekkigheid van het probleem zijn er vaak grove maatregelen nodig. Voor een professionele ongediertebestrijding moet je de huiszwam uit huis krijgen.

Het is noodzakelijk om eerst een afspraak te maken voor een inspectie voor het bestrijden. We komen langs op locatie om te zien hoe ernstig de plaag eigenlijk is. Alle ruimtes worden bekeken, het is namelijk mogelijk dat de plag meer plekken aangetast heeft dan in eerste instantie bekend zijn. De ruimtes die zijn aangetast moeten worden behandeld. De staat van het aangetaste hout zal altijd worden beoordeeld. Hierbij wordt er speciaal gekeken naar de draagconstructies zoals vloeren of balken.

Nadat er een beeld is gevormd over de ernst van de plaag zal er een speciaal plan van aanpak worden gemaakt. Hiermee is het mogelijk om eenvoudig een volledig beeld te krijgen van de kosten die je kunt verwachten voor het bestrijden van de zwammen bij jou in huis.

Zwam bestrijding

Huiszwam bestrijden kosten

Hoeveel je betaalt voor het bestrijden van de huiszwam is afhankelijk van de situatie. De prijs hangt af van de volgende zaken:

 • Hoeveel huiszwam is er in de woning aanwezig?
 • Is de huiszwam makkelijk te bereiken
 • Hoeveel tijd zal de bestrijding gaan kosten
 • Welke methode(s) moeten worden ingezet om de huiszwam te verwijderen?
 • Welke preventiemaatregelen kunnen er worden gekozen?

 

Vaak is het zo dat er ook andere kosten gepaard gaan met het verwijderen van de huiszwam. Soms is het namelijk zo dat het hout dusdanig is aangetast dat dit vervangen moet worden. Het hout dat is aangetast kan niet zomaar opnieuw worden gebruikt. Na het verwijderen van het hout moet het worden afgevoerd en verbrand. Het constructiehout moet vervolgens vervangen worden.

Huiszwam verwijderen – werkwijze voor bestrijding

In veel gevallen ontstaat de huiszwam door vocht in huis. Het kan zijn dat het riool is gaan lekken. In dit geval is het noodzakelijk om eerst een loodgieter in te schakelen om het vocht uit de woning te verdrijven. Op deze manier is het mogelijk om te voorkomen dat er zwammen bij zullen komen. De zwammen die al zijn ontstaan kunnen verwijderd worden. Voor het bestrijden kennen we de volgende bestrijdingsmethodes:

Voor de bestrijding kan beginnen zullen alle aangetaste plekken droog moeten zijn.

De ongediertebestrijder haalt al het aangetaste hout weg. Vaak zal ook het gezonde hout verwijderd worden uit huis. Zo zijn er geen sporen meer te vinden.

Is er huiszwam in de kruipruimte te vinden? Dan moet het zand in die ruimte worden vervangen door schoon zand. Hierin wordt een bestrijdingsmiddel aangebracht om de eventuele achtergebleven sporen dood te maken.

De vruchtlichamen zullen van de aangetaste oppervlakken worden gekrabd.

De aangetaste oppervlakken worden met een brander schoon gemaakt. Dit kan alleen bij een ruimte met voldoende ventilatie.

Alle aangetaste oppervlakken zullen met een speciaal gif tegen insecten worden behandeld. De ongediertebestrijder zal gaten boren om het gif aan te brengen. Het gif doodt alle nog aanwezige sporen en huiszwammen.

(Houten) oppervlakken die nog niet door huiszwam zijn aangetast zullen worden voorzien van een voorbehandeling.

Huiszwam voorkomen

Niemand heeft zin op een tweede plaag in huis? Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de zwammen niet meer terug zullen komen. Je kunt dan de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:
 • Pak vochtproblemen snel aan bij het ontdekken
 • Houd het vochtgehalte in je woning altijd onder de 20%.
 • Zorg ervoor dat de temperatuur in huis niet te hoog wordt
 • Ventileer je woning voldoende.
 • Behandel alle houten constructies met een verduurzamingsmiddel.
Huiszwam bestrijding

Huiszwam verzekering

Indien je een vergoeding krijgt voor schade door zwammen dan is het noodzakelijk om aan te tonen dat de zwammen niet zomaar te voorkomen waren. Dit is bijvoorbeeld aan de orde in de situatie waarin een lekkage buiten jouw schuld is ontstaan. In dit geval heb je mogelijk recht op een vergoeding. Dit kan echter per situatie verschillen, het is dus geen verkeerd idee om even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij voor wat meer informatie.

Lid van de NVPB

Wij zijn lid van de Nederlandse Vereniging Plaagdier Management Bedrijven. Deze organisatie streeft naar een professionalisering van plaagdiermanagement. Door de speciale kwaliteitsnorm beogen zij om de kwaliteit zo hoog mogelijk te tillen. Door de kwaliteitsnorm wordt de organisatie gezien als een vertegenwoordiger van de verschillende plaagdiermanagement bedrijven. Zij weten een hoogwaardig product te leveren. De norm van de richtlijn staat dan ook altijd weer garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Keurmerk van de KPMB

De Stichting Keurmerk Plaagdier Managment Bedrijven is een speciale schemabeheerder van het kwaliteitssysteem Plaagdiermanagement. Wij voldoen aan de hoogste eisen die er in dit systeem gesteld zijn, hierdoor verdienen wij het keurmerk. De kwaliteit zal altijd worden gewaarborgd met behulp van onafhankelijke geaccrediteerde certificerende instanties
De restauratieladder is voorzien van onze redeneervolgorde. De keuze die wordt gemaakt zal afhankelijk zijn van de fysieke samenhang, de waardenstelling van het pand en het gebruik van het betreffende pand.

Richtlijn URL5001

Ons bedrijf werkt volgens de richtlijn URL5001 in een samenwerkingsverband met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In deze richtlijn zijn de afspraken vastgelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de werkzaamheden voor het bestrijden van houtaantasting door insecten en zwammen voor de meest historisch waardevolle panden.

Op zoek naar een goede ongediertebestrijder?

Bij de ontdekking van huiszwammen is het noodzakelijk om contact op te nemen met een specialist. Wij staan voor je klaar als het aankomt op het bestrijden van een zwammenplaag. Door te kiezen voor ons weet je zeker dat je te maken hebt met de best mogelijke ongediertebestrijder.

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van huiszwammen?

Benieuwd naar onze kosten? Vul het formulier hiernaast in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Klantenvertellen waardeert
ons met een 9,3

Ga je toch liever zelf aan de slag? Bekijk onze pakketten in onze webshop.