Houtworm bestrijden

Daarom kies je VKP Plaagdierbestrijding:

9,3 / 10
4.6/5

(53 reviews)

Houtworm bestijden

Je denkt dat je houtworm gevonden hebt in je huis, en nu ben je op zoek naar meer informatie hoe je dit probleem moet oplossen. Heel goed, want informatie inwinnen is de eerste stap. In dit artikel nemen we je mee in hoe je het zelf kunt doen, hoe je kunt zien of je actieve houtworm in je huis of houten meubels hebt, en wanneer je professionele hulp moet inschakelen. Van tips om houtworm te ontdekken, methode van houtworm bestrijden tot de verschillende soorten houtworm.

Houtworm bestrijden: Hoe herken ik houtworm?

Je herkent de aanwezigheid van houtworm als je in het hout ronde gaatjes ziet. Dit zijn
gaatjes van houtworm larven, die zich een weg eten naar het binnenste van het hout. Soms zie je kleine hoopjes houtpoeder of hoopjes zaagsel liggen bij je onder deze gaatjes. De larven duwen het boormeel naar buiten en de restanten zie je rondom het onbewerkt hout
liggen. Dan weet je het zeker: er is houtworm aanwezig.

Meer weten? Lees hier meer over houtworm herkennen

Houtworm herkennen
Een houtwormlarve die zich door een balk heen eet.

Waarom is houtworm gevaarlijk?

Houtworm is bijzonder gevaarlijk, omdat ze hout van binnenuit verzwakken. Oudere woningen zijn vaak volledig opgebouwd uit een houten skelet, en de stevigheid van het huis is dus in gevaar. Wanneer je houtworm niet behandeld, is er kans op grote schade. Het huis kan zelfs instorten als je steunbalken het begeven.

Neem bij schade als gevolg van houtworm altijd contact op met een professioneel bedrijf om te bespreken wat een plan van aanpak kan zijn.

Houtworm bestrijden
Houtworm bestrijden: enorme schade door aantasting van houtworm.

Hoelang blijft houtworm actief?

Een gemiddelde houtworm, zoals de bonte knaagkever blijft 3 jaar actief. Heb je last van de boktor, dan kunnen deze houtwormlarven wel 10 jaar in de woning actief.

Hoe kun je zien of de ovale gaatjes die je tegenkomt nog actieve houtworm bevat? Daar is een simpel trucje voor, met een laken en een marker. Lees hier hoe je dat kunt doen: actieve houtworm herkennen.

Kan ik houtworm zelf bestrijden?

Je kunt houtworm zelf bestrijden, maar dat is moeilijk. Heb je houtworm gevonden je huis, dan is het tijd om snel aan bestrijding te werken. Je houten balken en vloeren beginnen namelijk wel te verdwijnen en daarmee de stevigheid van je huis. 

Het blijft ook niet beperkt tot alleen je woning, maar ook houten meubels en andere houten voorwerpen worden aangetast door de houtworm als ze eenmaal binnen zijn.

We hebben een aantal tips om zelf de houtworm te behandelen. Start hier op tijd mee, voor er onherstelbare schade aan je huis ontstaat. Je houten vloer zal je dankbaar zijn.

Houtworm zelf bestrijden 4 effectieve manieren

  1. Hittebehandeling: Houtwormen en hun eieren worden gedood bij een temperatuur van 55 graden Celsius. Door het hout te verhitten in een oven of met een speciale ruimte, kunnen de houtwormen effectief worden bestreden. Het is belangrijk om het hout niet te lang te verhitten, omdat dit het hout kan beschadigen.
  2. Vriesbehandeling: Houtwormen en hun eieren kunnen ook worden gedood door het hout in te vriezen. Plaats het hout in een diepvries voor ten minste 72 uur bij -18 graden Celsius.
  3. Houtwormbestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende soorten houtwormbestrijdingsmiddelen verkrijgbaar, zoals sprays, gels en vloeistoffen. Deze middelen moeten worden aangebracht op het aangetaste hout en kunnen de houtwormen en hun eieren doden. Het is belangrijk om de veiligheidsinstructies van het product te volgen en handschoenen te dragen bij het aanbrengen.
  4. Afzuigen: Het is mogelijk om houtwormen handmatig te verwijderen door het aangetaste hout af te zuigen met een stofzuiger. Dit kan vooral effectief zijn voor kleine plaaggebieden.

Bestrijdingsmiddel tegen houtworm

Er zijn huis-, tuin- en keuken manieren om houtworm zelf te bestrijden. Sommige heel effectief, anderen iets minder. 

Houtworm zelf bestrijden met huismiddeltjes:

Eigenlijk werken al deze middelen hetzelfde, de houtworm gaat er dood van. Probleem is dat je tot in de kern van je hout moet komen met deze middelen. Daar zitten de larven van de houtworm namelijk. De dikke houten balken die de constructie van je huis dragen zijn massief. De huismiddeltjes dringen alleen in de toplaag van het hout door. Binnenin het hout kan het niet doordringen, en daar gaan de larven door met het aantasten van je hout.

Als je er echt bijzonder snel bij bent, en de houtworm alleen nog aan het oppervlak zit, dan kun je deze middelen zeker proberen in de bestrijding van houtworm in je huis.

Dan heb je ook nog de semiprofessionele bestrijding die je zelf doet, met producten van 

Professionele bedrijven bestrijden houtworm met gas of gif of hitte. Dit lijkt alsof je het zelf ook wel even kunt doen voor de echte doe het zelvers, maar dit wordt afgeraden. Brandbaar gas in je huis, of met gifstoffen aan het werk in het huis waar je gezin woont, dat is echt een klus voor een specialist!

Bekijk hier hoe VKP je kan helpen van de houtworm plaag af te komen. Wij gebruiken hiervoor hitte, gas of impregneren.

Wat is de beste methode om houtworm te behandelen?

VKP heeft drie methoden om van houtworm af te komen, en elk heeft zijn voor en nadelen.

De drie beste methoden om houtworm te bestrijden zijn:

Hitte bestrijding van je houtworm probleem kan niet altijd, maar gas en impregneren wel. Met impregneren voorkom je zelfs 10 jaar lang een nieuwe houtwormplaag. De houtwormkevers kiezen dan liever een ander huis om de houten vloer of balken aan te tasten.

Houtworm bestrijding door professionals

Wanneer je volwassen houtwormkevers ziet, of gaatjes in je houten objecten, dan moet je een plan maken. Zoals eerder besproken zijn huismiddeltjes niet zo effectief tegen houtworm, omdat die niet diep in het hout komen.

Een professionele houtworm bestrijder is een effectieve manier om van deze vervelende beestjes af te komen. Zij hebben goede bestrijdingsmiddelen tegen houtworm en weten deze op een veilige manier in te zetten. Veilig voor je huis, het milieu en je gezin.

VKP is een echte specialist in houtworm bestrijding, en gebruiken 3 manieren om houtworm te behandelen. Wil je een vrijblijvende offerte om jouw houtworm plaag te bestrijden, neem dan contact op met ons. Samen bekijken we de beste manier van houtworm bestrijden in jouw huis.

Wil je ernstige gevolgen vermijden en effectief houtworm behandelen, neem dan contact op met de specialist.

Bij een behandeling met impregneren geven we zelfs 10 jaar garantie dat de houtworm niet meer terugkomt.

Last van ongedierte?

De professionele ongediertebestijders van VKP Plaagdierbestrijding staan voor je klaar! Wacht niet te lang bij ongedierte en vraag een gratis inspectie aan of bel direct

6 Tips om houtworm in huis te voorkomen

Om houtworm in huis te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen:

  1. Houd vochtigheid laag: Houtwormen houden van vochtige omgevingen, zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid in huis laag is. Dit kun je doen door regelmatig te ventileren en door het gebruik van luchtontvochtigers.
  2. Behandel nieuw hout: Als je nieuw hout in huis haalt, behandel het dan met een houtwormbestrijdingsmiddel voordat je het gebruikt. Dit helpt voorkomen dat eventuele houtwormlarven in het hout gaan nestelen.
  3. Controleer oude meubels: Controleer regelmatig oude meubels op tekenen van houtwormen. Als je houtwormen aantreft, behandel het dan onmiddellijk met een houtwormbestrijdingsmiddel.
  4. Houd je huis schoon: Houtwormen eten niet alleen hout, maar ook stof en vuil. Door je huis regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat er geen voedsel voor de houtwormen aanwezig is.
  5. Bewaar hout op de juiste manier: Als je hout opslaat, doe dat dan op een droge, goed geventileerde plaats. Houd het hout van de grond en zorg ervoor dat het niet in contact komt met vochtige oppervlakken.

Door bovenstaande maatregelen te nemen, kun je de kans op houtworm in huis verkleinen en de houten structuren en meubels in je huis beschermen.

Houtworm bestrijden FAQ

Hoe komt het hout met houtwormen in huis?

Over het algemeen zul je zien dat houtworm meestal al in het hout van oudere huizen zit. Dit heeft te maken met het feit dat het hout in dergelijke woningen vaak onbehandeld is. Hierdoor hebben zowel de kevers als de larven vrij baan, wat niet het geval is als het hout wel behandeld is.

Hier houden deze diertjes namelijk niet echt van. Daarnaast kan de houtworm ook in een antiek meubel zitten dat je hebt gekocht bij een tweedehandswinkel bijvoorbeeld. Als je van plan bent om een oudere woningen of een tweedehandsmeubel aan te schaffen dan is het dus echt belangrijk om te onderzoeken of hierin sprake is van houtworm. Is dit wel het geval? Het valt dan niet echt aan te raden om het huis of meubel alsnog te kopen.

Hoe kun je een actieve houtworm herkennen?

Als er in een houten meubel of constructie gaatjes zitten dan weet je dus dat je last hebt van houtwormen. Toch kan dit probleem inmiddels al opgelost zijn. Dit is dus het geval als de larve een kever geworden is en uitgevlogen is om te gaan paren. Er zal dan niet meer sprake zijn van een actieve houtworm.

Weet je niet zo goed of de gaatjes in het houten object nieuw of oud zijn? Hier kun je gelukkig achter komen! Het is namelijk mogelijk om een actieve houtworm te herkennen door een paar velletjes papier onder en naast het voorwerp te leggen. Laat dit een tijdje liggen zonder het aan te raken.

Kijk er bijvoorbeeld na een weekje eens naar. Zie je dan wat zaagsel liggen op het papier? Dit is een teken van een actieve houtworm. Als een houtworm aan het uiteinde van het hout is dan zal er namelijk wat zaagsel naar buiten vallen, wat dus terecht is gekomen op het velletje papier.

Als je zaagsel ziet liggen dan is het dan ook zeker zaak om direct aan de slag te gaan met het bestrijden van de actieve houtworm. Hoe je dit doet zul je kunnen leren met behulp van dit artikel, er zullen namelijk meerdere manieren genoemd worden om houtwormen te bestrijden.

Probeer deze opties zelf en als het behandelen van het probleem zo niet opgelost wordt dan kun je altijd nog een professionele ongediertebestrijder inschakelen voor het bestrijden van de houtworm in je houten meubels of constructies.

Wat doet een professionele houtwormbestrijder precies?

Het kan dus slim zijn om een professionele houtwormbestrijder in te schakelen als je van je houtwormplaag af wilt komen. Deze specialist zal altijd over het juiste middel voor het bestrijden van houtwormen beschikken.

Daarnaast kan zo’n expert ook nog eens een specifiek stappenplan opstellen. Met behulp van dit plan kun je ervoor zorgen dat je nooit weer last zult hebben van de keverlarven en kun je het slepend houtwormprobleem dus echt voorgoed oplossen.

Mogelijk denk je dat het probleem niet slepend is, maar stiekem kan houtworm al jarenlang ongemerkt in het hout leven zonder dat je dit merkt. Als je het uiteindelijk merkt kan het diertje ondertussen al veel schade aangericht hebben, maar door een professionele ongediertebestrijder in te huren zul je dit niet meer ervaren.

Wat zijn de kosten voor houtworm bestrijding?​

Maak vandaag nog een afspraak met ons al u zelf last heeft van ongedierte en als u veel geld wilt besparen. Tijdens de telefonische intake zullen wij u altijd een prijsopgave doen. Door deze opgave weet u zeker dat u nooit meer teveel hoeft te betalen.

Voor het bestrijden van bepaalde soorten plaagdieren zoals muizen, houtwormen of bedwantsen is het soms noodzakelijk om meerdere behandelingen in te plannen. Het is altijd mogelijk om uw vragen te stellen aan ons team, uiteraard kost dit u niets.

Wat is houtworm?

Houtworm is de algemene naam voor de larven van houtkevers. Deze larven eten zich een weg door het hout en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan houten structuren en meubels.

Is houtworm schadelijk voor mijn gezondheid?

Houtworm is over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Het kan echter wel schade aanrichten aan houten structuren en meubels, waardoor deze mogelijk vervangen moeten worden.

VKP Plaagdierbestrijding wordt gewaardeerd met een 9.4

M. de Bruin
M. de Bruin
Amsterdam
Lees verder
Ik ben zeer tevreden over de geleverde service. Het is niet altijd eenvoudig om zo'n goede professional in één pakket te vinden. Nogmaals dank aan de ongediertebestrijders.
SG
SG
Amsterdam
Lees verder
Heel erg bedankt voor het bestrijden van die vreselijke kevers in mijn huis en slaapkamer. Bedankt voor je uitstekende service.
Tom Bezembinder
Tom Bezembinder
Amsterdam
Lees verder
Wij zijn al jaren klant van Ongediertebestrijder Amsterdam en hebben altijd een zeer goede service gekregen; dit was geen uitzondering. Dank u.
KP Retail
KP Retail
Amsterdam
Lees verder
Kort na het telefoontje kwam de ongediertebestrijder bij ons langs. Samen zoeken we naar de beste oplossing. Het werk is zeer professioneel. Ik ben zeker tevreden en vooral blij dat ik zo snel geholpen ben.
Previous
Next