Houtaantasters in uw woning
Wat kunt u hier aan doen?

Houtaantasters

Indien je een monumentale woning bezit zal u mogelijk de volgende vraag in gedachten hebben: wat kan ik doen aan houtaantasting door insecten en zwammen. In sommige gevallen is het vrij eenvoudig om te zien welke sporen er te vinden zijn. Echter kan het zijn dat de schade niet eenvoudig te herkennen is. Dit kan ervoor zorgen dat u er pas tijdens een restauratie achter komt. Om de schade te herstellen is het noodzakelijk om een professional in te schakelen voor het onderzoeken en bestrijden van houtaantasting in monumenten.

De beste zorg voor uw monument?

Wij zijn op dit moment al voor tientallen jaren actief als het aankomt op het bestrijden van houtaantasting in ieder soort pand. Naast deze ervaring zijn wij aan te merken als partner Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg ERM. Hierdoor zijn wij in staat om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren als het aankomt op de bestrijdingswerkzaamheden in alle soorten monumenten. Ons bedrijf is in bezit van het Keurmerk Nederlandse Vereniging Plaagdier Management Bedrijven NVPB en Keurmerk van de stichting Keurmerk Plaagdier Management KPM. Deze zijn gecertificeerd voor Integrated Pest Management Houtbescherming Monumenten IPM via de KPMB. Tevens gaat ons bedrijf altijd te werk volgens de uitvoeringsrichtlijn URL5001. Hierin zijn alle taken vastgelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over de bestrijding van houtaantasting door insecten en zwammen in monumenten historische waardevolle panden.

Houtwormbestrijding

Monumentaal hout behouden met Epoxytechniek

Indien er sprake is van houtrot dan zullen onze specialisten snel te werk gaan om het te herstellen. Het is niet altijd noodzakelijk om de houten constructie in z’n geheel te vervangen. Door middel van een speciale epoxy techniek is het mogelijk om veel geld te besparen. Doordat wij enkel en alleen het aangetaste houtwerk zullen aanpassen zal de authentieke uitstraling behouden blijven. Epoxyhars is ideaal voor het repareren van houtrot.

Houtworm bestrijden in monumenten

Bij houtworm aantasting is het vaak mogelijk om plaatselijk te behandelen. Bij een wijdverspreide aantasting adviseren wij over het algemeen om een totale behandeling uit te laten voeren.

Bonte knaagkever bestrijden in monumenten

Het kan zijn dat uw woning is aangetast door een bonte knaagkever. In dit geval is het noodzakelijk om alles goed te monitoren. Hiervoor is het mogelijk om verschillende methodieken aan te grijpen. Hierbij kan u denken aan lichtvallen met een plakkende plaat, maar ook aan zelfklevende folie die met was kan worden vastgezet. Het is over het algemeen het beste om de lichtvallen vroeg in het voorjaar te plaatsen en om deze om de 3 tot 4 maanden te controleren op de kevers. Bij actieve aantasting in geschilderd hout is het mogelijk om dit plaatselijk te injecteren. Het geschilderde houtwerk kan niet behandeld worden, maar kunnen de scheuren en verbindingen wel weer worden weggewerkt. Soms is het mogelijk om hete lucht te gebruiken.

Huisboktor bestrijden in monumenten

De monumentale panden tot 60 jaar oud kunnen volledig behandeld worden om een plaag te voorkomen wanneer u te maken krijgt met huisboktorren. De constructies die 60 tot 100 jaar out zijn kunnen alleen plaatselijk behandeld worden tegen de actieve aantasting van boktorren.

Bij de constructies die ouder zijn dan 100 jaar is het niet verstandig om dit te behandelen. Het gaat hier vaak namelijk om niet meer actieve aantastingen. Het aangetaste spinhout moet zo goed mogelijk worden onderhouden om de onderliggende constructie te beschermen. Het is in alle gevallen noodzakelijk om regelmatig controles uit te voeren.

Preventief verduurzamen alleen bij huisboktor

Wij raden in beginsel niet aan om preventief te verduurzamen bij de aantasting van de huisboktor. Dit is alleen anders als het houtwerk is weggewerkt en niet meer bereikt kan worden middels een inspectie. Een preventieve behandeling is wel mogelijk bij aantasting van jonge constructies waarbij veel spinthout is gebruikt.

Alternatieve bestrijdingsmiddelen

Ons bedrijf wordt met regelmaat getest as het aankomt op de kwaliteits-richtlijnen. Middels deze richtlijnen weten wij de originele materialen en constructies optimaal te waarborgen. Ons bedrijf werkt met speciale alternatieve bestrijdingstechnieken zoals bijvoorbeeld de hete lucht methode, de zuurstofarme luchtmethode, drukloos injectiesysteem en microgolven bestraling. Middels deze technieken worden er geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen.

Zwam bestrijden in monumenten

Bij zwamsanering zullen wij ons best doen om de cultuurhistorische waarde van het pand zo goed mogelijk te bewaren. Bij het wegnemen van de voedselbron van de zwam gaan wij zorgvuldig te werk. Het injecteren zal altijd op afstand gebeuren, dit kan indien nodig met een kleine diameter boor om het metselwerk te sparen. Balkkoppen verduurzamen wij met injectietechniek. Zwakke muren krijgen alleen een oppervlaktebehandeling. Regelmatig controleren blijft altijd belangrijk voor alle monumentale panden.

0
Houtworm bestrijdingen
0 ,3
Waardering klanten
0 %
Garantie

Kwaliteit gegarandeerd

Als partner Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) zijn wij in staat om een zo hoog mogelijke kwaliteit te garanderen als het aankomt op de bestrijdingswerkzaamheden voor monumenten. ERM zegt zelf het volgende: monumenten én hun eigenaren zijn gebaat bij het gebruik van kwaliteitsrichtlijnen voor hoogwaardig vakmanschap bij restauraties’.


Het doel achter de ERM is het op orde houden van de kwaliteit als het aankomt op het restaureren van alle mogelijke soorten monumenten. Om hiervoor te zorgen steken opdrachtgevers, overheden en specialisten ede handen in elkaar. Samen met deze partijen worden de kwaliteitsrichtlijnen opgesteld die in acht worden genomen bij het uitvoeren van de restauraties in monumentale panden. De richtlijnen bieden een goede houvast voor de totale klus. Dit maakt het mogelijk om de klus op de juiste manier te klaren. Ook is het mogelijk om de uitstraling van uw pand op de juiste manier te bewaren. Dit wordt allemaal gedaan met als doel behoud van Cultureel erfgoed.

 

Lid van de NVPB

Wij zijn lid van de Nederlandse Vereniging Plaagdier Management Bedrijven. Deze organisatie streeft naar een professionalisering van plaagdiermanagement. Door de speciale kwaliteitsnorm beogen zij om de kwaliteit zo hoog mogelijk te tillen. Door de kwaliteitsnorm wordt de organisatie gezien als een vertegenwoordiger van de verschillende plaagdiermanagement bedrijven. Zij weten een hoogwaardig product te leveren. De norm van de richtlijn staat dan ook altijd weer garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Keurmerk van de KPMB

De Stichting Keurmerk Plaagdier Managment Bedrijven is een speciale schemabeheerder van het kwaliteitssysteem Plaagdiermanagement. Wij voldoen aan de hoogste eisen die er in dit systeem gesteld zijn, hierdoor verdienen wij het keurmerk. De kwaliteit zal altijd worden gewaarborgd met behulp van onafhankelijke geaccrediteerde certificerende instanties
De restauratieladder is voorzien van onze redeneervolgorde. De keuze die wordt gemaakt zal afhankelijk zijn van de fysieke samenhang, de waardenstelling van het pand en het gebruik van het betreffende pand.

Richtlijn URL5001

Ons bedrijf werkt volgens de richtlijn URL5001 in een samenwerkingsverband met Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In deze richtlijn zijn de afspraken vastgelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor de werkzaamheden voor het bestrijden van houtaantasting door insecten en zwammen voor de meest historisch waardevolle panden.

Heeft u last van houtaantasters?

Wanneer je een vermoeden hebt van houtaantasters, dan is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. Het team van VKP Plaagdierbestrijding kan vaststellen of deze schadelijk is en welke bestrijdingsmethode effectief is.

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van houtaantasters?

Benieuwd naar onze kosten? Vul het formulier hiernaast in en we nemen z.s.m. contact met je op.

Klantenvertellen waardeert
ons met een 9,3

Ga je toch liever zelf aan de slag? Bekijk onze pakketten in onze webshop.